Οι ΗΠΑ να αποφύγουν την ένταση αν θέλουν ειρήνη, προειδοποιεί η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι ΗΠΑ να αποφύγουν την ένταση αν θέλουν ειρήνη, προειδοποιεί η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία εμπλέκεται ενεργά στην εξωτερική πολιτική της Πιονγιάνγκ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν «την ένταση» εάν επιδιώκουν την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters που επικαλείται το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA), η Κιμ επέκρινε τις στρατιωτικές ασκήσεις στη γειτονική Νότια Κορέα, προειδοποιώντας ότι εάν η Σεούλ «τολμήσει να καταφύγει σε πιο προκλητικές πράξεις, ενδέχεται να λάβουμε ένα ειδικό μέτρο ώστε να καταργήσουμε αποφασιστικά ακόμα και τη στρατιωτική συμφωνία Βορρά-Νότου».

«Ίσως, περιμένουν κατανόηση από εμάς, αλλά είναι, πράγματι, γελοίο, ακατάλληλο και ανόητο. Πολεμικές ασκήσεις και εχθρότητα δεν μπορούν ποτέ να συνδυαστούν με τον διάλογο και τη συνεργασία», είπε η Κιμ.

Η δήλωση της αδελφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη έρχεται στον απόηχο της είδησης ότι η Ουάσινγκτον έκανε προσπάθειες προσέγγισης προς την Πιονγιάνγκ χωρίς να υπάρξει απάντηση.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στο Reuters ότι φαίνεται να μην υπάρχει ενεργός διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας για περισσότερο από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας περιόδου της διακυβέρνησης Τραμπ, "παρά τις πολλές προσπάθειες αυτό το χρονικό διάστημα από την πλευρά των ΗΠΑ να εμπλακούν" σε συνομιλίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι στιγμής είναι επιφυλακτική να περιγράψει δημόσια την πολιτική της απέναντι στη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της πολιτικής μετά από την πρωτόγνωρη προσέγγιση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που απέτυχε να πείσει την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεν έχει ακόμη προβεί σε επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, σε συντονισμό με συμμάχους, για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα για αποπυρηνικοποίηση.

AP Photo/Jon Chol Jin