ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα επισήμως πως επιστρέφουν ως παρατηρητής στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έπειτα από απουσία άνω των δύο ετών, καθώς είχαν αποχωρήσει απ' αυτό τον Ιούνιο 2018.

Ο Μαρκ Κασέιρ, ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην αποστολή των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε στη διάρκεια οργανωτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου: «Με χαρά μου σας πληροφορώ ότι σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν θα ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν ως παρατηρητής στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κάνουμε την κίνηση αυτή γνωρίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταρρυθμίσουμε και να βελτιώσουμε το Συμβούλιο είναι να συμμετέχουμε σ' αυτό με συντεταγμένο τρόπο».

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσυρθεί από το 47μελές Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018 κατηγορώντας το για «χρόνιες αντιισραηλινές προκαταλήψεις». Το φόρουμ αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 2006, έχει ως μόνιμο θέμα στην ατζέντα του τις κατηγορίες για παραβιάσεις που διαπράττονται από το Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Αφότου αποχώρησε από το Συμβούλιο, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συμμετείχε μόνο στην εξέταση των επιδόσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των χωρών μελών του ΟΗΕ και όχι στις τακτικές συνόδους του Συμβουλίου, που διεξάγονται τρεις φορές το χρόνο.

«Ενώ αναγνωρίζουμε τα ελαττώματα του Συμβουλίου, ξέρουμε ότι το σώμα αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι ένα σημαντικό φόρουμ γι' αυτούς που μάχονται την τυραννία και την αδικία σ' όλο τον κόσμο. Με το να είμαστε παρόντες στο τραπέζι, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε πως θα πραγματοποιήσει αυτή τη δυνατότητά του», πρόσθεσε ο Μαρκ Κασέιρ.


 


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ