7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν
AP Images

Το σύνολο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων εγκατέλειψαν την Παρασκευή το Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Επίκειται η πλήρης απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, κατά την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Όλες οι δυνάμεις του συνασπισμού εγκατέλειψαν το Μπαγκράμ», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς ολοκληρώθηκε η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη συγκεκριμένη αεροπορική βάση που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Συντονισμός πολέμου

Από το Μπαγκράμ ο αμερικανικός στρατός συντόνιζε την αεροπορική και επιμελητειακή στήριξη του πολέμου.

Η βάση θα παραδοθεί στον αφγανικό στρατό, με έναν Αφγανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι αυτό θα γίνει επισήμως σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο στρατηγός Όστιν Μίλερ, ο Αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν, «εξακολουθεί να διατηρεί τις ικανότητές του και την εξουσία να προστατεύει τις δυνάμεις» που παραμένουν στην Καμπούλ.

Δύο άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η πλειονότητα του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού θα έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, πιθανότατα ως τις 4 Ιουλίου, με κάποιους να παραμένουν για να προστατεύουν την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου την έναρξη της απομάκρυνσης των στρατευμάτων του από τη χώρα.

Η 20ή επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε ως τελική ημερομηνία αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν την 11η Σεπτεμβρίου, την 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Εξάλλου ο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Μάιο στον Αφγανό ομόλογό του Άσραφ Γάνι ότι «οι Αφγανοί θα πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους, τι θέλουν να κάνουν», με τον Γάνι να απαντά ότι δουλειά του τώρα είναι «να διαχειριστώ τις επιπτώσεις» της αποχώρησης των ΗΠΑ.

Ήδη από τις αρχές Μαΐου οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει πολλές μεγάλες επιθέσεις σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο αφγανικός στρατός προσπαθεί να εδραιώσει τις θέσεις τους κυρίως στις αστικές περιοχές. Η ικανότητά του να διατηρήσει τον έλεγχο του Μπαγκράμ αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και για τη διατήρηση του ελέγχου της Καμπούλ, αλλά και την άσκηση πίεσης στους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ