7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

«Οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας»

«Οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας»

Τις φωνές και τις δυνάμεις σπουδαίων γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη περισσότερης και αληθινής ισότητας,  ένωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της Διεθνούς Διαδικτυακής Συζήτησης «Οι Γυναίκες στην Εποχή της Πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και με την ιδιαίτερα τιμητική συμμετοχή της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,  20 γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο, με σημαντικό έργο σε διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων, στις επιστήμες, στην κοινωνική προσφορά, στην πολιτική και στα ΜΜΕ αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις γύρω από τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι γυναίκες στις δύσκολες εποχές που ζούμε, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες τις έφερε αντιμέτωπες η πανδημία.

Κατά την έναρξη της Συζήτησης, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε αναλυτικά για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών παγκοσμίως, οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από φτώχεια, ανεργία, μειώσεις μισθών, επιπλέον ευθύνες φροντίδας μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ενώ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η ψυχική τους υγεία.  Μέσα από την ομιλία της έστειλε παράλληλα και ένα συγκινητικό μήνυμα ενδυνάμωσης και έμπνευσης για τις μοναδικές ικανότητες των γυναικών που μέσα στη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας κράτησαν και κρατούν τις κοινωνίες μας όρθιες.

«Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών για περισσότερα από 20 χρόνια, είμαι απολύτως βέβαιη πως, σε εποχές κρίσης, η αλληλεγγύη, συμπόνια και η δοτικότητα είναι οι αρετές που αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για δικαιότερες και καλύτερες επιλογές.  Περισσότερο από ποτέ, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πιστεύουμε πως οι γυναίκες που καταφέρνουν να κρατήσουν τις οικογένειές τους ενωμένες, είναι ικανές να κρατήσουν και τις κοινωνίες μας ενωμένες.  Από όπου και αν προέρχονται, όλες οι γυναίκες «μιλούν την ίδια γλώσσα» και μοιράζονται ένα κοινό όραμα:  Το όραμα ενός κόσμου ειρήνης, δικαιοσύνης και ισότητας.  Έναν καλύτερο κόσμο για να ζήσουν τα παιδιά τους!» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της.

Στις τρομακτικές συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών αναφέρθηκε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου:   «Σε συνθήκες κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι έμφυλες ανισότητες αναπαράγονται και βαθαίνουν.  Συμπιέζονται ασφυκτικά οι επιλογές ζωής για τα κορίτσια και τις γυναίκες.  Και δυστυχώς γίνεται πιο αισθητό το χάσμα ανάμεσα στα φύλα, η μοναξιά ακόμα και μέσα στη σχέση.  Η ενδοοικογενειακή βία οξύνθηκε τρομερά την περίοδο της πανδημίας, η κοινωνική ένταση και η αλλαγή επί τα χείρω της καθημερινότητάς μας, η οικονομική ανασφάλεια, η αίσθηση της ανεπάρκειας και της αδυναμίας έφεραν συγκρούσεις μέσα στα σπίτια, λεκτική βία, ψυχική και σωματική κακοποίηση….  Δεν ξέρω τι τραύματα θα αφήσει πίσω η πανδημία στις ψυχές των γυναικών….».

Για την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης πολιτικών στην κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων μίλησε η Πρώτη Κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη:  «Η προσπάθεια για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων είναι ένας αγώνας που δεν σταματά.»  

Η σύζυγος της Α.Ε. του Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο κίνημα MeToo: «Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον στη χώρα μας, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο του φόβου και της σιωπής.  Η θαρραλέα απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει επέτρεψε σε αμέτρητες άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μιλήσουν για το τι τους συνέβη και να μας βοηθήσουν όλους να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης και βίας εναντίον των γυναικών.  Δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας.  Με κάθε γυναίκα που τολμά να μιλήσει υψώνουμε ένα τείχος άμυνας.  Απέναντι στη βία και στην κακοποίηση.  Υποστηρίζοντας κάθε γυναίκα που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον».

Η Πρόεδρος του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία τονίζοντας τη σπουδαία προσφορά της σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «έμπνευση για κάθε γυναίκα».  

Το εισαγωγικό μέρος της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα.

Δεδομένα και αριθμοί

Με τη συμμετοχή κορυφαίων γυναικείων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο η Πρώτη Ενότητα της Διαδικτυακής Συζήτησης ήταν αφιερωμένη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Στέλλα Κυριακίδου, έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας την περίοδο της πανδημίας μια «ευκαιρία» για τη διόρθωση ανισοτήτων και αδικιών.  

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Θέματα κυρία Gabriella Ramos επεσήμανε τον κίνδυνο που θέτει η πανδημία στην επίτευξη της ισότητας.

Η Υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κυρία Mona Keijzer μίλησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη παρουσίασε το έργο του Οργανισμού UNWomen των Ηνωμένων Εθνών στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας στις ζωές των γυναικών, ενώ μίλησε και για τον ρόλο της Ελλάδας στον ΟΗΕ στο πλαίσιο λήψης αποφάσεων για την ισότητα των φύλων.

Η οφθαλμίατρος και βραβευθείσα από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Nelson Rolihlahla Mandela 2015 Δρ Helena Ndume παρουσίασε με μεγάλη συγκίνηση τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ναμίμπια εξαιτίας της πανδημίας αναφερόμενη στη φτώχεια, την ανεργία, τη βία και την κακοποίηση.

Την εισαγωγή και τον συντονισμό της Πρώτης Ενότητας έκανε η ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη η οποία μίλησε αναλυτικά για τις συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών στην Ευρώπη και τόνισε το σημαντικό ρόλο γυναικείων ηγετικών προσωπικοτήτων στην διαχείριση της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

ΟΗΕ για τα γυναικεία δικαιώματα

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, Καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, η οποία παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των γυναικών, ενώ μίλησε και για το σημαντικό έργο των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων.  Στάθηκε σε δύο βασικές αρχές:  «Πρώτον την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ολόκληρο τον πλανήτη, και της ισότητας ευκαιριών.  Δεύτερον, το γεγονός πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα.  Μέσα από όποιες κοινωνικές διαφορές, διαφορές στο φύλο ή άλλες, πέρα από κάθε διάκριση, με την συνειδητοποίηση ότι όλα τα δικαιώματα, είτε τα κοινωνικά, είτε τα πολιτικά, είτε τα οικονομικά και τα πολιτιστικά, είναι όλα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο».

Στο παράδειγμα της Ελλάδας και τις συνέπειες στις ζωές των Ελληνίδων ήταν αφιερωμένη η Δεύτερη Ενότητα της Διαδικτυακής Συζήτησης με τη συμμετοχή γυναικών που έχουν διακριθεί για το έργο τους στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της κοινωνικής αλληλεγγύης και των επιστημών.

Στην ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις γυναίκες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, επεσήμανε ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών δεν οφείλονται στην έλλειψη νομικού πλαισίου, αλλά στην μειωμένη αποτελεσματικότητα εφαρμογής του, όχι μόνο λόγω των βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων της ελληνικής κοινωνίας αλλά λόγω και των λιγότερων ευκαιριών που δίνονται στις γυναίκες.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κυρία Μυλαίδη Στούμπου παρουσίασε την έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για τις συνέπειες της πανδημίας στη ζωή των γυναικών στην Ελλάδα από την οποία προκύπτει ότι οι γυναίκες έχουν πληγεί δυσανάλογα σε κάθε επίπεδο.  

Για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο εργασίας διαχρονικά και την ανάγκη να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες μίλησε η  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Κοιτάμε όλους τους ανθρώπους με τις δεξιότητές τους, με τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει επαγγελματικά και προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και άλλων διακρίσεων. Μια κοινωνία δεν είναι δυνατό να προοδεύσει αν οι γυναίκες της μείνουν αμόρφωτες».  

Η Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», κυρία Μαριάννα Λαιμού, τόνισε τον ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς για να σταθούν οι κοινωνίες μας όρθιες σε περιόδους κρίσεων. 

Με μια συγκινητική ομιλία γεμάτη με μηνύματα ελπίδα και αισιοδοξίας έκλεισε την Διαδικτυακή Συζήτηση η Επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγγραφέας, κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία επεσήμανε ότι η κρίση της πανδημίας εκτός από την αύξηση των ποσοστών στις παθήσεις ψυχικής υγείας καθώς και των περιστατικών βίας και θυμού, είχε ως αποτέλεσμα και μια «αύξηση συμπεριφορών αλληλεγγύης, έγνοιας δηλαδή και φροντίδας προς τον άλλον, μια αύξηση 30% σε σχέση με την προ-κορωνοιού εποχή».  «Μήπως λοιπόν από τα συντρίμμια ενός καταπονημένου συστήματος γεννιέται ξανά  ένας νέος πολιτισμός; Ακόμα κι αν χάσουμε το στοίχημα αξίζει να στοιχηματίσουμε στην αισιοδοξία της βούλησης. Και στο ρόλο της γυναίκας σε αυτόν τον νέο πολιτισμό» κατέληξε η κυρία Τσαλίκογλου.

Συντονίστρια της Δεύτερης Ενότητας της Διαδικτυακής Συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Όλη η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouΤube του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»: