Οι Γάλλοι μεταναστεύουν στα καφέ και τα μπαρ της Μαδρίτης

Οι Γάλλοι μεταναστεύουν στα καφέ και τα μπαρ της Μαδρίτης

Πολλοί είναι οι Γάλλοι που δηλώνουν κουρασμένοι από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην πατρίδα τους και περνούν τα σύνορα με την Ισπανία για να καταλήξουν στη Μαδρίτη όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά και οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν έως τις 10 το βράδυ.

Οι πολιτιστικοί χώροι στη Γαλλία παραμένουν κλειστοί, τα εστιατόρια δεν επιτρέπεται να σερβίρουν ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 το απόγευμα. Μοιραία, αρκετοί Γάλλοι που θέλουν να διασκεδάσουν κινούνται νότια των συνόρων, στη Μαδρίτη.

Εκεί, αν και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και έχει μειωθεί στο μισό η επιτρεπόμενη χωρητικότητα στους δημόσιους χώρους, η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει υιοθετήσει από τα πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα, αγνοώντας τις συστάσεις της εθνικής κυβέρνησης για κλείσιμο του τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας καθώς και των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες που ισχύουν στη Μαδρίτη ξεχωρίζουν και εντός της Ισπανίας καθώς, όπως και η Γαλλία, η χώρα μαστίζεται από ένα τρίτο κύμα μολύνσεων. Η Ισπανία έφθασε την Παρασκευή τα 2,95 εκατομμύρια κρούσματα και τους 61.300 θανάτους, ενώ η Γαλλία τα 3,29 εκατομμύρια κρούσματα και τους 78.600 θανάτους.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς καταστηματάρχες, οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα έξι στα δέκα τραπέζια, ενώ δεν τους ενοχλούν οι ιδιαίτερες προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών όπως η απολύμανση, η χρήση μάσκας και ο μειωμένος αριθμός των τραπεζιών. «Νομίζω ότι είναι πολύ καλό από επιχειρηματικής πλευράς. Χωρίς τουρίστες δεν τρώμε», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας, οι Γάλλοι τουρίστες ξεπέρασαν αριθμητικά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς κατά δεκάδες χιλιάδες τον Δεκέμβριο, εκπροσωπώντας έναν στους τέσσερις ξένους επισκέπτες τον συγκεκριμένο μήνα. Από τους σχεδόν 650.000 τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Δεκέμβριο, πάνω από 164.000 ήταν Γάλλοι που πήγαν στη χώρα κυρίως αεροπορικώς, παρότι κάποιοι πήγαν και οδικώς.

Η εισροή νεαρών τουριστών που αναζητούν τη διασκέδαση ωστόσο αποδεικνύεται κάποιες φορές προβληματική. Η αστυνομία έχει διαλύσει δύο πάρτι, τα οποία είχαν διοργανώσει Γάλλοι υπήκοοι με δεκάδες καλεσμένους χωρίς μάσκα σε νοικιασμένα διαμερίσματα παρά την απαγόρευση συνάθροισης σε εσωτερικούς χώρους πολιτών από διαφορετικά νοικοκυριά.

Η αστυνομία ερευνά αν το γεγονός ότι οι διοργανωτές και των δύο πάρτι ήταν Γάλλοι είναι σύμπτωση, σημαίνοντας συναγερμό σε κάποια μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ενός δικτύου τουρισμού για πάρτι από Γάλλους υπηκόους.