Οι γαλλικές κάλπες και οι παράμετροι στην εξίσωση της πρόωρης κάλπης στην Ελλάδα

Οι γαλλικές κάλπες και οι παράμετροι στην εξίσωση της πρόωρης κάλπης στην Ελλάδα

Όλο και περισσότερα γίνονται τα επιχειρήματα εκείνων που τάσσονται υπέρ των φθινοπωρινών εκλογών στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών περιπλέκουν τις εσωτερικές ισορροπίες  σε έναν από τους βασικούς «παίχτες» της Ευρώπης  που ταυτόχρονα αποτελεί και έναν κομβικό σύμμαχο της χώρας μας. 

Η ασάφεια στο εσωτερικό της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης κάνουν πολλούς στην ελληνική κυβέρνηση να αναρωτιούνται για το τί μέλλει γενέσθαι και για το κατά πόσο και πώς οι εξελίξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη χώρα μας. 

«Το φαινόμενο της Γαλλίας κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε» είπε χαρακτηριστικά Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο capital.gr. Μία φράση που αποκαλύπτει το πόσο στενά παρακολουθεί η Αθήνα τα τεκταινόμενα επί γαλλικού εδάφους. 

Με αυτά τα δεδομένα  κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο των φθινοπωρινών καλπών. Είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό, πολύ περισσότερο από ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Παρ' όλα αυτά οριστική απόφαση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει, καθώς βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία. 

Για να προκηρυχθούν πάντως εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο ή το αργότερα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων καλοκαιρινών πυρκαγιών. 

-Τα μέτρα στήριξης απέναντι στο τσουνάμι ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας να αποδώσουν και να στείλουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μειώσει την ζημιά που έχει υποστεί η καθημερινότητα του πολίτη από τις αυξήσεις. 

-Τα έσοδα του τουρισμού που θα μπουν στα δημόσια ταμεία να είναι μεγάλα προκειμένου να αυξηθεί και το περιθώριο περαιτέρω ενισχύσεων του κράτους προς τους πολίτες.

-Η ομαλή διαχείρηση της έντασης που καταγράφεται με την Τουρκία. 

Σε κάθε περίπτωση στο εσωτερικού του Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι συσχετισμοί θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκοί για την κυβέρνηση από ότι καταγράφονται μέχρι σήμερα. Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο επίτευξης της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες είναι απολύτως εφικτό, κάτι που αποτελεί τον μεγάλο στόχο του κ. Μητσοτάκη.