Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν πως δεν έσπασε γλυπτό στην Ακρόπολη

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν πως δεν έσπασε γλυπτό στην Ακρόπολη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι. Αν οι φωτογραφίες είναι περισσότερες, καταρρίπτουν δημοσιεύματα περί… καταστροφής γλυπτού με κομπρεσέρ στην Ακρόπολη των Αθηνών. Όπως φαίνεται, το δήθεν γλυπτό ήταν θραύσματα μαρμάρου τοποθετημένα κατά τα τέλη της δεκαετίας του '70 το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο, ενώ με κομπρεσέρ έσπασε δάπεδο με πλακάκια και τσιμεντένια πλάκα εργοταξιακού οικίσκου. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε για fake news κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν περί χρήση κομπρεσέρ στην Ακρόπολη αποτελούν ένα ακόμη fake news. Κάποιοι επιχειρούν να διασύρουν την Ακρόπολη και μαζί με αυτήν και τη χώρα» είπε η Λίνα Μενδώνη.



Εξήγησε πως οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν μικρό, πρόχειρο οικίσκο, που φιλοξενεί από την δεκαετία του ‘80 το ηλεκτρολογείο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Ο εργάτης με το κομπρεσέρ βρίσκεται έξω από αυτό το ηλεκτρολογείο προκειμένου να σπάσει τα πλακάκια και τα παλαιά τσιμέντα που είχαν τοποθετηθεί. Ας σημειωθεί πως κάτω από τα τσιμέντα υπάρχει διαπιστωμένα βράχος, δεν χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή, κομπρεσέρ σε αρχαιότητες ή σε μη ανεσκαμμένο έδαφος.

Οι εργασίες στο εσωτερικό του ηλεκτρολογείου, το πίσω μέρος του οποίου ακουμπά στο αρχαίο τείχος, πραγματοποιήθηκαν με τα χέρια. Όπως ανέφερε μάλιστα η υπουργός δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη δημιουργία αγωγού ομβρίων υδάτων, εντοπίστηκε φυσικός βράχος γι’ αυτό και ζητήθηκε, από την Παρασκευή, τροποποίηση της μελέτης προκειμένου το υδραυλικό έργο να μεταφερθεί τουλάχιστον 60 εκατοστά ψηλότερα. 

Η υπουργός σημείωσε πως φαίνεται καθαρά ότι κατά το παρελθόν είχε ανοιχτεί τρύπα στο αρχαίο τείχος προκειμένου να τοποθετηθεί υδρορρόη. Αναζητείται τα αρχεία το όνομα του μηχανικού που επέβλεψε τότε τα έργα.

«Τα έργα γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο παρουσία αρχαιολόγων και μηχανικών. Παρόλα αυτά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμη fake news τη στιγμή που μετά από πολλά χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάνει προσπάθειες για την συνολική αναβάθμιση του χώρου» κατέληξε η κ. Μενδώνη. 

Οι φωτογραφίες δείχνουν τον οικίσκο και αφενός τα διάσπαρτα όπως βρέθηκαν και στη συνέχεια τα ίδια ύστερα από τη μεταφορά τους, αφ’ ετέρου πού χρησιμοποιήθηκε κομπρεσέρ και πού φτυάρι.

Η Λίνα Μενδώνη διάβασε επιστολή που της απεστάλη από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένης Μπάνου προς την ίδια την υπουργό και προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού. Η κα Μπάνου αναφέρει: «αυτά που διαδίδονται μέσω της ΑΥΓΗΣ για την Ακρόπολη και για καταστροφή γλυπτού είναι ανοησίες και ψεύδη αισχίστου είδους. Όλες οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού ομβρίων παρακολουθούνται ανελλιπώς από αρχαιολόγο και μηχανικό της Εφορείας. Το κομπρεσέρ σπάει τα παλαιά τσιμέντα που είχε κατασκευάσει η ΥΣΜΑ και επιτέλους απομακρύνονται μαζύ με τους παλαιούς εργοταξιακούς οικίσκους. Όλα γίνονται με προσοχή και σεβασμό, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο.

«Εμείς είμαστε στις επάλξεις. Κρατάμε Θερμοπύλες.

Παρακαλούμε ας σεβαστούν όλοι το δύσκολο έργο μας και ας μας δείξουν εμπιστοσύνη. Έως εδώ με τις αχρειότητες».

Σε σχέση με άλλη ψευδή είδηση που δημοσιεύθηκε και πάλι από την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», το ΥΠΠΟΑ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου προς το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ για δήθεν βλάβη στον ανελκυστήρα πλαγιάς της Ακρόπολης, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του συντηρητή του ανελκυστήρα προς τον Προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης Αθηνών, Μιχάλη Λεφαντζή.



Η επιστολή εστάλη το Σάββατο 8 Μαΐου.

«Αξιότιμε κ. Λεφαντζή,

Σε συνέχεια δημοσιεύματος σε εφημερίδα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ουδεμία βλάβη έχει ο ανελκυστήρας πλαγιάς ο οποίος όπως γνωρίζετε και προσωπικά λειτουργεί κανονικότατα.

Συνεπώς τα δημοσιεύματα απέχουν από την πραγματικότητα και ιδίως στο κομμάτι της υποτιθέμενης βλάβης καθώς ως η ελληνική εταιρεία εγκατάστασης γνωρίζουμε πολύ καλά την ομαλή και απροβλημάτιστη λειτουργία από την παράδοσή του έως τώρα.

Υπογράφει ο Γιάννης Βαλσαμίδης εκ μέρους του Έλληνα κατασκευαστή».