Οι φόβοι από το black-out στα κινεζικά ομόλογα

Οι φόβοι από το black-out στα κινεζικά ομόλογα

Το θέμα της διαφάνειας στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς και της προστασίας των ξένων επενδυτών, δεν είχε βγει ποτέ από την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων ανάμεσα στους δυτικούς επενδυτές και τις κινεζικές κανονιστικές και ρυθμιστικές αρχές. Κι ενώ η κατάσταση παραμένει ομιχλώδης, ήρθε το παράδειγμα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, το οποίο έχει κάνει τη ζωή δύσκολη, σε όσους ξένους επενδυτές είχαν τοποθετηθεί σε ρωσικές μετοχές πριν από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η δυσκολία στην εκτέλεση των χρηματιστηριακών πράξεων, η απαγόρευση του short selling, η μη δυνατότητα της μετατροπής του προϊόντος της ρευστοποίησης των μετοχών σε δολάρια ή ευρώ, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί επενδυτές στη Ρωσία.

Η ανησυχία σχετικά με τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών, που ελέγχονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα, έχει αυξηθεί μετά από τη διακοπή ενημερώσεων από το China Foreign Exchange Trade System, σχετικά με τα τεκταινόμενα στις αγορές κινεζικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ήδη από τις 11 Μαΐου, έχει διακοπεί η παροχή δεδομένων σχετικά με τις πράξεις των ξένων επενδυτών σε ομόλογα. Εκείνη την ημέρα είχαν καταγραφεί σημαντικότατες πωλήσεις και εκροές, ξένων θεσμικών επενδυτών, από την αγορά των κινεζικών ομολόγων.

Αναπάντητο έχει μείνει το ερώτημα για το κατά πόσο, η «σιγή ιχθύος» από την κινεζική πλευρά, οφείλεται στο λοκντάουν. Η σιγή από την πλευρά του  CFETS, της Bank of China, της εκκαθαριστικής εταιρείας Chinabond και της διατραπεζικής αγοράς «interbank market», καλύπτει με ένα πέπλο μυστηρίου τις συναλλαγές πάνω στο Κινεζικό Χρέος. 

Έτσι μετά από τη μαζική αποχώρηση ξένων επενδυτών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Μαρτίου, μέσω ρευστοποιήσεων ομολόγων ονομαστική αξίας περίπου 8 δισ. δολαρίων, ουδείς γνωρίζει σήμερα τι συμβαίνει. Ειδικά σε ένα χρονικό διάστημα, που χαρακτηρίστηκε από περαιτέρω υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος κατά 4% απέναντι στο δολάριο και από αναπόφευκτη υποτίμηση των κινεζικών τίτλων.

Έτσι βλέπουμε, ότι παρ’ όλο που η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει τα συστήματα διαφάνειας και ενημέρωσης των δυτικών μητροπολιτικών χρηματιστηρίων, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση νέων ξένων επενδυτών, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Κίνας, λειτουργούν σαν ένα «μαύρο κουτί» που θα ανοίξει μόνο μετά από ένα χρηματιστηριακό ατύχημα. 

Βέβαια αυτό είναι κάτι, που δεν προβληματίζει μόνο τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους Κινέζους κεντρικούς τραπεζίτες. Με ένα κρατικό χρέος της  τάξης των 45 τρισ. yuan, δηλαδή $7 τρισ. και ένα σύνολο κρατικών και εταιρικών ομολόγων στα κινεζικά χρηματιστήρια της τάξης των $20 τρισ. δεν μπορείς να περιφρονείς τους ξένους επενδυτές. Ειδικά σήμερα που η άνοδος του πληθωρισμού, η πίεση της ανάπτυξης προς τα κάτω και η αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου/γουάν, θα οδηγήσουν  και πάλι την Κίνα στις αγορές κρατικού χρέους και τις επιχειρήσεις στην έκδοση ομολογιακών δανείων.