Οι Φιλιππίνες ζητούν από την Κίνα να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης

Οι Φιλιππίνες ζητούν από την Κίνα να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης

Οι Φιλιππίνες κάλεσαν σήμερα την Κίνα ως χώρα-υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί την επικείμενη απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου στη Χάγη, αναφορικά με τη συνοριακή διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα από την πλευρά της, διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν επίσης διατυπώσει διεκδικήσεις για την αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή που αποτελεί θαλάσσιο διάδρομο εμπορευτικής διακίνησης με οικονομική αξία άνω των 5 τρισ δολαρίων, ετησίως.

Το Πεκίνο αρνείται ν'' αποδεχτεί το διακανονισμό της διεθνούς επιδιαιτησίας που έχουν επιλέξει οι Φιλιππίνες, υποστηρίζοντας ότι όλες οι αμφισβητήσεις θα πρέπει να επιλυθούν με διμερείς συνομιλίες.

Το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλμπερτ Ντελ Ροζάριο ακολούθησε εκείνο του Κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ όπου και χαρακτήρισε ως “πολιτική πρόκληση,” την απόφαση των Φιλιππίνων να επιλέξουν την διεθνή επιδιαιτησία.

“Οι Φιλιππίνες όπως και η διεθνής κοινότητα ζητούν από την Κίνα να σεβαστεί την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου διεθνούς διαιτησίας, προωθώντας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Ντελ Ροζάριο στη Μανίλα.

“Στην περίπτωση που η Κίνα δεν υπακούσει στο κάλεσμά μας, σημαίνει ότι θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου;” αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων. Η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου αναμένεται πριν από το Μάιο, ενώ ο Ντελ Ροζάριο αποχωρεί από τα καθήκοντά του στις 7 Μαρτίου για λόγους υγείας. Η Μανίλα και το Πεκίνο έχουν συναντηθεί αρκετές φορές προκειμένου να συζητήσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα από τις συναντήσεις αυτές, εξήγησε ο Ντελ Ροζάριο.

Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την “ταχεία στρατιωτικοποίηση” της περιοχής από την Κίνα, μέσω της κατασκευής τεχνητών νησιών αλλά και της ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών και πυραυλικών συστημάτων.

Ο Γουάνγκ υπεραμύνθηκε τις ενέργειες του Πεκίνου λέγοντας ότι γίνοντια για λόγους “αυτοάμυνας”. Τόνισε ωστόσο, ότι το ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό για διμερείς συζητήσεις μεταξύ των χωρών που έχουν διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ