7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Οι ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση

Οι ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση
φωτογραφία αρχείου
Shutterstock

Η άποψη του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την ενεργειακή κρίση και τους λόγους πως αυτή είναι «η πρώτη από τις πολλές που έρχονται» κυριάρχησε στη χθεσινή ειδησεογραφία. Ο μεγαλομέτοχος της εισηγμένης θεωρεί ότι λόγω των κοινωνικών πιέσεων η Ευρώπη και όχι μόνο, οδηγείται προς άμεση απανθρακοποίηση, χωρίς τις ενδιάμεσες απαραίτητες επενδύσεις ώστε ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στην ενέργεια, μέχρι να πετύχουμε την άμεση μετάβαση.

Στο μεταβατικό στάδιο το καύσιμο που θα κυριαρχήσει είναι θα είναι το φυσικό αέριο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές κυρίως αποθήκευσης, επένδυση που απαιτεί τεράστια κεφάλαια.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο απορούν προς τα πού θα μπορούσε να μας οδηγήσει η ενεργειακή κρίση, τι χαρακτηριστικά θα έχει, αν θα κυριαρχήσει η μεταβλητότητα ή αν θα μας φέρει τον στασιμοπληθωρισμό, τον πληθωρισμό δηλαδή που δεν συνοδεύεται από αύξηση της παραγωγής δημιουργώντας αύξηση των ποσοστών ανεργίας, ένα συνδυασμό που έπληξε την παγκόσμια οικονομία τη δεκαετία του 70.

Έγκυροι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι ναι μεν η αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να πλήξει την προσπάθεια της μετα-πανδημικής ανάπτυξης, αλλά δύσκολα θα προκαλέσει ύφεση καθώς το «βάρος» του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία είναι μικρότερο από ότι στο παρελθόν.

Όπως επισημαίνει η UBS, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014 που η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου όσο και η σημερινή στα 80$ το βαρέλι, η βενζίνη αντιπροσώπευε το 3,26% της δαπάνης των καταναλωτών, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει το 2,35%.

Στις παγκόσμιες αγορές πάντως η έκδοση «πράσινων» ομολόγων καλά κρατεί. Η Κίνα έχει ήδη εκδώσει το πρώτο οκτάμηνο του έτους ομόλογα αξίας ύψους 54,1 δισ. ευρώ, με αύξηση 152% έχοντας ήδη ξεπεράσει το σύνολο των εκδόσεων του προηγούμενου έτους, με στόχο να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση του Πεκίνου σε καθαρή και χαμηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα ενέργεια.

Χθες μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκδοση των πρώτου «πράσινου» ομολόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άντλησε 12 δισ. ευρώ, με αποπληρωμή το 2037 και με μεγάλη ζήτηση που ανέβηκε στα 135 δισ. ευρώ. Το συνολικό πρόγραμμα ύψους 250 δισ. στοχεύει στη διανομή κερδών στα κράτη μέλη για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, στον δρόμο προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ο ρόλος των τραπεζών

Σημαντικός θα είναι και ρόλος των τραπεζών προς τον «ενάρετο» δρόμο της μείωσης εκπομπών ρύπων. Ο στόχος για μείωσή τους κατά 55% μέχρι το 2030 θα απαιτήσει ετήσιες επενδύσεις που θα είναι κατά 350 δις. ευρώ περισσότερες από τη δεκαετία που πέρασε.

Τα πράσινα ομόλογα θα αποτελούν το 25% των νέων εκδόσεων έως το 2023 στην Ευρώπη, κάτι που θα βοηθήσει τις προμήθειες από τις εκδόσεις ομολόγων να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2020. Μπορεί οι προμήθειες τους να είναι χαμηλότερες από τις εταιρικές «πράσινες εκδόσεις» σε σχέση με τις συμβατικές κατά 10% αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και το χαμηλότερο ρίσκο γιατί εταιρεία με ενεργειακό προφίλ και χαμηλότερα κόστη ενέργειας είναι λιγότερο «ριψοκίνδυνη».

Οι επενδυτές

Ποιοι τίτλοι στις χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσαν να επωφεληθούν, αν όντως τελικά η ενεργειακή κρίση θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και η παγκόσμια ανάπτυξη καταφέρει να ξεφύγει από τα «δόντια» της; Οι μετοχές ενέργειας που κοιτάζουν στο μέλλον, αλλά στο μεταβατικό στάδιο και οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας και βιομηχανικών μετάλλων καθώς ακόμα ο ρόλος τους θα παραμένει μεταβατικός προς μια πιο «καθαρή» ενέργεια.

Αυτοκινητοβιομηχανίες και βαριά βιομηχανία που θα αποκτήσουν πιο αποτελεσματική στρατηγική διαχείριση ρύπων. Εταιρείες που θα επωφεληθούν από την αυξημένη χρηματοδότηση για ανακαινίσεις κτιρίων, «πράσινες» μεταφορές αλλά και εταιρείες που προάγουν τις τεχνολογίες αποανθρακοποίησης, όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο και τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Εταιρείες συσκευασίες χωρίς πλαστικό, εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Αντίστοιχα ο τομέας των χρηματοοικονομικών, αν αναλογιστούμε ότι εκτός των ευρωπαϊκών η γενικά κρατικών κεφαλαίων και μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια θα προσανατολιστούν σε πιο βιώσιμες επενδύσεις, ορίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως απαραίτητο πυλώνα για την πράσινη μετάβαση. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη, 30% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.