Οι επιχειρήσεις φοβούνται παγκόσμια ύφεση και το 2021

Οι επιχειρήσεις φοβούνται παγκόσμια ύφεση και το 2021

Καθώς οι οικονομίες επανέρχονται σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς και προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και ταυτόχρονα να καλύψουν όσο μπορούν το χαμένο έδαφος των τελευταίων δύο μηνών, θα περίμενε κανείς ότι το κλίμα βελτιώνεται και η αισιοδοξία επιστρέφει. Είναι αλήθεια πως οι αγορές καλωσορίζουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας με ράλι, όμως η ανησυχία όλων σχετίζεται με το κατά πόσο θα υπάρξει δεύτερο κύμα ή αν με το άνοιγμα της οικονομίας θα αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα που θα χρειαστεί νέο lockdown.

Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα σημάδια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων είναι άκρως ενθαρρυντικά, ο φόβος δείχνει να έχει κυριεύσει τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη. Δυστυχώς, όσοι περίμεναν ότι η ανάκαμψη θα ήταν τύπου «V» και με το που αίρονταν οι περιορισμοί οι καταναλωτές θα επέστρεφαν σε φυσιολογικούς ρυθμούς, διαψεύδονται.

Μόλις 2 στις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, δηλώνουν ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα και βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη διετία. Οι υπόλοιπες 98 βιώνουν στο πετσί τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της πανδημίας και είναι απαισιόδοξες για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η νέα έρευνα της Oxford Economics για το κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 21 Μαΐου και σε αυτήν έλαβαν μέρος 154 επιχειρήσεις που αθροιστικά απασχολούν περίπου 6 εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως και έχουν τζίρο της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων.

Τα βασικά ευρήματα είναι δύο. Πρώτον, οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες για τις προοπτικές της επόμενης διετίας σε σύγκριση με τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν έχουν ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα, τουλάχιστον στην ψυχολογία των επιχειρηματιών. Δεύτερον, έχουν ενισχυθεί οι φόβοι για τη διάρκεια της ύφεσης και πλέον 1 στις 4 επιχειρήσεις αναμένουν ότι θα φτάσει έως το 2021, όταν τον Απρίλιο μόλις 1 στις 7 πίστευε κάτι τέτοιο.

Σε ποσοστό 61% οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο αρνητικές όσον αφορά τις προοπτικές της επόμενης διετίας ενώ αυτοί που βλέπουν πιο θετικά τα πράγματα περιορίζονται στο 24% και 15% είναι το ποσοστό εκείνων των οποίων η αντίληψη για τις προοπτικές της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει τον τελευταίο μήνα.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, οι επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν αρνητικά είναι 9 στις 10 με το ποσοστό να παραμένει ίδιο σε σύγκριση με την έρευνα του Απριλίου.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι όπως και τον Απρίλιο, έτσι και τον Μάιο, οι επιχειρήσεις θεωρούν σε ποσοστό 32% ότι η ζημιά θα είναι μόνιμη και όχι παροδική. Ένα θετικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν δραματικά μειώθηκε κατά το ήμισυ μέσα σε ένα μήνα στο 12%. Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό ενδεχομένως δείχνει ότι περιορίζονται ο φόβος για το χειρότερο σενάριο, κάτι που είναι λογικό να συμβαίνει από τη στιγμή που αίρονται οι περιορισμοί.

Όσο για τη διάρκεια της ύφεσης, 3 στις 4 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η παγκόσμια ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από δύο τρίμηνα, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει 3 τρίμηνα ύφεσης, μέχρι δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το κακό είναι, όμως, ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν ύφεση ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας, με το 23% (έναντι 15% στην προηγούμενη έρευνα) να «βλέπει» ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 4 τρίμηνα που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και το 2021.