7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Φωτογραφία αρχείου

Το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης, είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων.

Eπιπροσθέτως  ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, επισημαίνοντας ότι διασφαλίζουν στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρέστη στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Συγκεκριμένα σε δήλωση του αναφερόμενος στην Μάχη της Κρήτης τόνισε ότι, «είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στην πρώτη φάση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο έχει την δική του αξία και για μας τους Έλληνες, μια αφορμή για να γιορτάσουμε την κρητική ψυχή. Για να αναλογιστούμε όπως είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης, το αίσθημα της ευθύνης που δίνει σε μας τους άρχοντες του τόπου η ανάγκη να φανούμε αντάξιοι αυτής της ψυχής. Το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης είναι διαχρονικό και επίκαιρο».

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε: «Είμαστε αξιόμαχοι. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια γι΄αυτό. Πάντα ήμασταν αξιόμαχοι, απλά η προσπάθεια που συνεχίζεται και αποδίδει καρπούς είναι να καταστούμε ακόμα περισσότερο αξιόμαχοι. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με αγορές καινούργιων εξοπλιστικών συστημάτων και την αναβάθμιση και με την ολοκληρωμένη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων που είναι αρκετά, αλλά και με παρεμβάσεις για να αναβαθμιστεί και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που είναι άλλωστε και η ειδοποιός διαφορά. Πολλαπλασιαστής ισχύος όπως λέμε. Και στα δύο αυτά πεδία, στις δύο κατευθύνσεις, έχουμε κάνει νομίζω αρκετά αυτά τα δύο χρόνια. Η δουλειά μας και το καθήκον μας σαν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με τις εντολές και την έγκριση ασφαλώς του Πρωθυπουργού, είναι να κάνουμε τις ένοπλες δυνάμεις να κάνουν ακόμα καλύτερα την δουλειά τους όπως ξέρουν και μπορούν».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «είναι ευκαιρία σήμερα, να διαβεβαιώσω τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να διασφαλίσουν στο ακέραιο και στο απόλυτο, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επιπλέον από τα Χανιά ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στην αποδοχή εκ μέρους των ελλήνων πολιτών στο έργο των ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαός αντιλαμβάνεται όπως είπε «την ωφέλεια από την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, σε διάφορες δραστηριότητες, υποστηρικτικές αν θέλετε της κοινωνίας, σε φυσικές καταστροφές, στο έργο επικούρησης και βοήθειας διακομιδών ασθενών, στην υγειονομική κρίση με την πολύ έντονη εμπλοκή στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντοτε παρούσες», τόνισε.

«Και επειδή είναι μια αποτελεσματική και καλοδουλεμένη μηχανή με αίσθηση καθήκοντος και απόλυτο εξοπλισμό και άρτια εκπαίδευση παράγει έργο και φέρνει αποτέλεσμα. Και αυτό έχει αντίκτυπο όσο αφορά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Απλά όπως θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά είναι να τους δώσουμε τα μέσα να κάνουν ακόμα καλύτερα την δουλειά τους. Ξέρουν και μπορούν να την κάνουν», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε παρέλαση αντιπροσωπειών πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων των Χανίων με τις σημαίες τους στο παλιό λιμάνι των Χανίων, με αφετηρία το φρούριο του Φιρκά και τερματισμό το Νεώριο Μόρο. Η παρέλαση έγινε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων.

Σημειώνεται πως το «παρών» στις εκδηλώσεις, έδωσαν ακόμα οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ξένων αντιπροσωπειών. Τις ένοπλες δυνάμεις, εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο

Υπενθυμίζεται πως ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο, με το σύνολο των πολιτικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πνευματικών και πολιτιστικών φορέων να αποδίδουν τις αρμόζουσες τιμές κατά τη διάρκεια αυτών. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε και η τελευταία εκδήλωση μνήμης η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δοκιμών Αστυφυλάκων παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη.

Οι φετινές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα και τις επιβεβλημένες προφυλάξεις, είχαν επικεντρωθεί στην καταγραφή της μνήμης, που παρουσιάσθηκε ποικιλοτρόπως στους πολίτες του νομού. Και ήταν όπως τόνισε και ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης «το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους, αλλά και τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν το αίμα τους, αυτά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Για την επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης και σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για το σεβασμό και το δέος που υπάρχει σε όλη την Κρήτη με αφορμή την ιστορική επέτειο, «είναι πολύτιμη η ενδοσκόπηση, η ενδελεχή εσωτερική αναψηλάφηση, ο γόνιμος προβληματισμός και αναστοχασμός που προκαλεί η επικαιροποίηση των μηνυμάτων που οι αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία, εκπέμπουν στο διηνεκές. Ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο των ανατροπών, των αμφισβητήσεων και της ανυπολόγιστης ψυχικής και κοινωνικής κόπωσης που μας διακατέχει, η ψύχραιμη και αντικειμενική ανάγνωση αυτών των μηνυμάτων, είναι εγγύηση ανάκτησης της τραυματισμένης μας αισιοδοξίας και πίστης στη δύναμη που έχουμε ως κοινωνία αλλά και ως άτομα».

Αντιστοίχως ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων εντός της Σχολής, είπε πως και οι νεκροί κατά τη μάχη της Κρήτης από τη Σχολή Χωροφυλακής του 1940 - 1941 τιμώνται και φέρνουμε στη μνήμη μέσα από τις σεμνές τελετές τους νεκρούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Στεφάνι μεταξύ των άλλων επισήμων κατέθεσαν ο υφυπουργός Υποδομών και μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, και ο ακόλουθος άμυνας της Αυστραλίας Bruce Legge.

Επίσης, εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων πραγματοποιήθηκαν στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Ηρώο πεσόντων, στην Τοπική Κοινότητα Αρμένων, στο Ηρώο και στην προτομή του Συνταγματάρχου Στυλιανού Ι. Μανιουδάκη, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ηρώο Μνήμης & Ειρήνης Ελλήνων & Συμμάχων στην Πρέβελη, στο Μνημείο Ελλήνων και Συμμάχων Θέση «Μισίρια» στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων - Θέση «Λατζιμάς» στο Μνημείο Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών - «Θέση Σταυρωμένος» με την παρουσία του Πρέσβη της Αυστραλίας, Αθανάσιου Σπύρου, ο οποίος συμμετείχε και στην εκδήλωση στο Μνημείο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης στην πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών.

Αξίζει να επισημανθεί πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου λειτουργεί υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας με πρωτότυπο αρχειακό υλικό του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, φωτογραφίες μέρος από τα άλμπουμ Γερμανών και συμμάχων στρατιωτών, που πολέμησαν στην Κρήτη. Κάποιες από αυτές είναι τραβηγμένες από επίσημους στρατιωτικούς φωτογράφους. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου 2021 και δεν επιχειρεί να καταγράψει όλη τη μάχη της Κρήτης, αλλά να παρουσιάσει ένα μέρος της μέσα από εμβληματικές και σπάνιες πολεμικές φωτογραφίες. Στο πλαίσιο των τιμών που αποδόθηκαν για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο λιμάνι του Ρεθύμνου βρέθηκε η τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» η οποία σήμερα το απόγευμα θα αποπλεύσει.