7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

X. Aκάρ: Οι Έλληνες συνεχίζουν τις προκλήσεις - Τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ

Οι Έλληνες συνεχίζουν τις προκλήσεις - Τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ
Φωτογραφία αρχείου

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε προκλητικός για μια ακόμα φορά, δηλώνοντας μάλιστα πως οι Έλληνες είναι αυτοί που συνεχίζουν τις προκλητικές και προβοκατόρικες ενέργειες, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση του πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Ακάρ σε συνέντευξή του κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Νοτιοανατολική Τουρκία, «παρά την εποικοδομητική, ειρηνική στάση μας και παρά τη στάση μας για διαβουλεύσεις, δυστυχώς οι Έλληνες γείτονες μας συνεχίζουν τις προβοκατόρικες ενέργειες και αυξάνουν την ένταση. Χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα με σκοπό να φτάσουν σε κάποιους στόχους. Κάθε φορά τονίζουμε πως αυτές οι κινήσεις είναι άσκοπες, καμία απειλή δεν έχει καμία επίπτωση στη χώρα μας, στο λαό μας και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Με αυτές τις μεθόδους και τις ενέργειες δεν θα φτάσουν πουθενά».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu επισήμανε ότι «παρά τις ενέργειες μας που κάνουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι Έλληνες γείτονες μας συνέχεια φθείρουν το διεθνές δίκαιο και ζητούν πράγματα και έχουν ρητορική εκτός δικαίου. Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά. Τους καλούμε να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως τα νησιά δεν μπορούν να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. «Εμείς ξέρουμε πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως τα νησιά δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό πρέπει να το ξέρουν και να αποδεχθούν αυτές τις αρχές. Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να φτάσουν με κάποιες μεθοδεύσεις, με κάποιες εξαπατήσεις και με κάποιες ψευδαισθήσεις. Ίσως βρουν κάποιους υποστηρικτές, αυτό είναι παράνομο», είπε χαρακτηριστικά.