Οι έλεγχοι θα ενταθούν - Πρόστιμο 10.000 ευρώ στα καταστήματα που δεν κλείνουν τα μεσάνυχτα
Ν. Χαρδαλιάς

Οι έλεγχοι θα ενταθούν - Πρόστιμο 10.000 ευρώ στα καταστήματα που δεν κλείνουν τα μεσάνυχτα

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως το κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα από απόψε θα ισχύει για τα καταστήματα εστίασης, διάθεσης ποτών, τροφοδοσίας - κέτερινγκ, καθώς και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. γάμους) και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Από το μέτρο, όπως είπε ο υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας, εξαιρούνται τα ντελίβερι και τα take away, που δεν πωλούν ποτά, ενώ σημείωσε πως αναστέλλονται συναυλίες και παραστάσεις με συμμετέχοντες όρθιους.

Όπως επανέλαβε, το μέτρο αφορά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι έλεγχοι θα ενταθούν τα επόμενα 24ωρα για τον εντοπισμό παραβατών. Τόνισε ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και επιβολή «λουκέτου» για 20 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα πως από τις 16 Αυγούστου όσοι εισέρχονται στη χώρα από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς θα μπαίνουν σε 7ημερη καραντίνα, ενώ δεν θα ισχύει ο μοριακός έλεγχος για τα παιδιά μέχρι 10 έτων.

Όπως διευκρίνισε το πλαφόν (750) των εισερχομένων που θα ισχύσει από τις 16 Αυγούστου επίσης δεν περιλαμβάνει τα παιδιά μέχρι 10 ετών.

Επιπλέον, θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

- Από τις 17/08, για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μάλτα.

- Από τις 17/08 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες πολίτες και οι έχοντες άδειες διαμονής. Να σημειωθεί πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.

Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης από όλους και των ατομικών μέτρων προστασίας ώστε να μην υπάρξει πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων.