Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις

Άργησε; Μπορεί... Καθυστέρησε; Πιθανόν. Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για εμμονή σε μία αδιέξοδη πολιτική ούτε και για πολιτικό «εγωισμό». Ο λόγος για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και αφού πρώτα χρειάστηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία συνοδεύτηκε από επεισόδια. 

Αναμφίβολα η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος αποτελεί την νούμερο ένα εστία κριτικής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρόλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου παίρνει πρωτοβουλίες και προχωρά. Κάποιοι θα κατηγορήσουν τον κ. Μητσοτάκη ότι με τη χρήση των αστυνομικών δυνάμεων θα έχει ο ίδιος και το κόμμα του πολιτικό κόστος. Προφανώς και κάθε επιλογή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος για το αν ήταν η ενδεδειγμένη ή όχι. 

Υπάρχει όμως μία σοβαρή λεπτομέρεια που μπορεί για κάποιους να λέει πολλά: Ο πρωθυπουργός  δημοσίως έχει παραδεχτεί ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα αυτό δεν ήταν οι σωστοί, καθώς υπήρξε υποεκτίμηση της κατάστασης. 

Τι κάνεις λοιπόν όταν βλέπεις ότι ένα θέμα πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο ; Το αφήνεις και απλώς λειτουργείς ως παρατηρητής ή κινείσαι με το όποιο κόστος ; Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πράξει το δεύτερο θεωρώντας ότι η κατασκευή των κλειστών δομών θα είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. Δεν πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και δεν ακολούθησε το παράδειγμα του προκατόχου του, όπως επισημαίνει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η απόφαση για την αποστολή της ισχυρής αστυνομικής δύναμης στα νησιά ελήφθη πριν από μερικά 24ωρα. Κύριο μέλημά του ήταν και είναι, όπως επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η όσον το δυνατόν πιο ομαλή έναρξη των εργασιών στους χώρους που έχουν ήδη οριστεί. 

Όπως αναφέρεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, στα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται όλες οι νέες αφίξεις μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Δεν είναι δυνατή η μεταφορά νέων αφίξεων στην ενδοχώρα προτού κριθεί η αίτηση ασύλου τους, διότι σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν θα δεχτεί την επανεισδοχή, διότι θεωρεί ότι η Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2016 της επιτρέπει να δέχεται άτομα μόνο από τα νησιά. Συνεπώς, το ζήτημα είναι να εξετάζονται με ταχείς ρυθμούς οι αιτήσεις ασύλου.

Όπως και αν έχει η κατάσταση, στο δίλημμα αδράνεια ή δράση ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ευθύνη και διάλεξε το δεύτερο. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν την ουσία της επιλογής του, όμως το να «βλέπεις τα τρένα να περνούν» ειδικά αν είσαι στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με... λύση.