Οι εισηγμένες που αντέχουν στον πόλεμο

Οι εισηγμένες που αντέχουν στον πόλεμο

Η  εβδομάδα στο Ελληνικό χρηματιστήριο, ξεκίνησε δυναμικά  (+2,64% ο ΓΔ ) αλλά οι αγοραστές στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης σταμάτησαν να κάνουν ποδήλατο με αποτέλεσμα να κλείσουμε με θετικό μεν πρόσημο αλλά στα χαμηλά ημέρας με χαμηλό όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα της εποχής.

Οι κινήσεις στις χρηματαγορές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο άγονται και φέρονται από τις ειδήσεις που φθάνουν από το πολεμικό μέτωπο μεταξύ βομβαρδισμών από τη μια και διαπραγματεύσεων από την άλλη.

Όπως είχαμε επισημάνει σε άρθρο μας στις αρχές Φεβρουαρίου δεδομένων των επερχόμενων αυξήσεων επιτοκίων, του υψηλού πληθωρισμού και της πολεμικής σύρραξης που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος, η επόμενη περίοδος θα σημαδεύεται από υψηλή μεταβλητότητα και διακυμάνσεις σε μετοχές, μέταλλα και εμπορεύματα.

Η χρονική διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων θα κρίνει την πορεία των αγορών ακόμα και στο εγγύς μέλλον αλλά μέχρι τότε  απαιτείται  δημιουργία ρευστότητας και στοχευμένες επιλογές κυρίως από τίτλους που δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αύξηση του κόστους ενέργειας. 

Ποιοι είναι όμως οι κλάδοι με ανθεκτικό προφίλ στον πόλεμο και οι εταιρείες που θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τα επενδυτικά τους πλάνα; 

Η πληροφορική ξεχωρίζει

Παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να εκτιμήσει την έκταση του προβλήματος και το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων σε τέτοια περίοδο μεγάλης αναταραχής, ο κλάδος της πληροφορικής ξεχωρίζει για διάφορους λόγους: Οι εταιρείες παραμένουν ανεπηρέαστες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα  και έχουν υψηλά ανεκτέλεστα συμβάσεων προσδοκώντας ταυτόχρονα και στην εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης για την ψηφιακή μετάβαση.

Ενδεικτικά τα μεγέθη της Epsilon Net που είδε υπερδιπλασιασμό των εσόδων της το 2021 στα 50 εκατ. ευρώ με καθαρό ταμείο στα 5,5 εκατ. ευρώ, η Εntersoft που εμφάνισε αύξηση στα προ φόρων κέρδη κατά 51% διαθέτοντας καθαρό ταμείο στα 8,5 εκατ. ευρώ, αλλά και την Profile που έκλεισε την περασμένη χρονιά με καθαρό ταμείο 8,8 εκατ. ευρώ, παρά την εξαγορά της σκανδιναβικής Centevo. 

Tα ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη, οδηγούν προδήλως στη σκέψη  ότι θα μπορούσαμε να αναμένουμε στον κλάδο και μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων δεδομένου ότι ο κλάδος διαθέτει πολλές μικρότερες επιχειρήσεις με ενδιαφέρον αντικείμενο και  λογικές αποτιμήσεις. 

Η σύγκριση του Δείκτη Τεχνολογίας  με τον Γενικό Δείκτη, στο παρακείμενο γράφημα, πιστοποιεί το γεγονός ότι ο κλάδος αρχής γενομένης από την ημερομηνία της έναρξης του πολέμου υπεραποδίδει του Γενικού Δείκτη που μέχρι τότε είχε το πάνω χέρι ωθούμενος κυρίως από τον Τραπεζικό κλάδο.

Συγκριτικό γράφημα δείκτη τεχνολογίας - γενικού δείκτη

Ο ΟΠΑΠ που επλήγη από την πανδημία, είναι μια άλλη περίπτωση μετοχής με αντοχές απέναντι στον πόλεμο, καθώς αναμένονται ισχυρές ταμειακές ροές στο τρίμηνο του 2021 και σύμφωνα με τους αναλυτές τα ακαθάριστα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 1,5 δισ. ευρώ, μόλις 5% κάτω από το «καθαρό» από προβλήματα 2019. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 22 Μαρτίου με ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τη μερισματική της πολιτική, πέριξ του 1 ευρώ ανά μετοχή.

Ο κλάδος των επικοινωνιών με αιχμή του δόρατος τον εισηγμένο ΟΤΕ είναι επίσης ένας κλάδος που δεν θα επηρεαστεί από τις πολεμικές αναταράξεις, ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα επενδυτικά πλάνα και κυρίως τα κονδύλια που αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο. Το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης προβλέπει εγκατάσταση οπτικών ινών σε 3 εκατ. σπίτια έως το 2027, ενώ είναι σε αναμονή έγκρισης 450 προγραμμάτων προκειμένου να προχωρήσει σε διπλασιασμό των ταχυτήτων στο Ιnternet.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σαφές ότι θα έχουν την τιμητική τους, καθώς η πράσινη μετάβαση θα επιταχυνθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις  θα ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η πράσινη ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μαζί με τη δύναμη των υδροηλεκτρικών θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια με τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ –ΕΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ –ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχουν τον πρώτο λόγο.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν αρκετοί κλάδοι που θα αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις είτε της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, είτε της διαφαινόμενης αύξησης των επιτοκίων καθώς διαθέτουν καλή χρηματοοιοκονομική διάρθρωση θα βρεθούν σε καλύτερη θέση και η μεσοπρόθεσμη πορεία τους παραμένει σε ανοδική τροχιά.