«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι ανατολίτικο παζάρι»
Τ. Χατζηβασιλείου

«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι ανατολίτικο παζάρι»

«Οι διερευνητικές επαφές έχουν παγιωμένο πλαίσιο. Δεν είναι ανατολίτικο παζάρι» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. Δηλώνει ότι η θεματολογία περιλαμβάνει την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και υπογραμμίζει ότι «τα υπόλοιπα θέματα που κατά καιρούς προβάλλει η Άγκυρα, ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της, δηλαδή την παύση των ερευνών στην ελληνική ΑΟΖ και επίσης το ότι η Τουρκία αποδέχθηκε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί όπου σταμάτησε το 2016.

Ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας της επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, αναφέρει ότι «η Ελλάδα στέλνει μήνυμα ότι είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, επιθυμεί να λύσει χρόνιες εκκρεμότητες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της».

«Στόχος μας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας. Αν δεν καταστεί εφικτό, τότε τη λύση ας δώσει το Διεθνές Δικαστήριο. Δεν θέλουμε διάλογο για τον διάλογο» συμπληρώνει.

Επίσης, τονίζει, ότι παρά τις όποιες κρίσεις, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες και πρέπει να συνυπάρχουμε αρμονικά για το καλό των λαών μας. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, μετά από 5 χρόνια, δημιουργεί θετικό momentum» σημειώνει.

Τέλος, σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο και στο οποίο είναι εισηγητής είπε ότι «για πρώτη φορά, μετά το 1947, η Ελλάδα μεγαλώνει», υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκαταλείπει την αδράνεια και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να πράξει το ίδιο και αλλού, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο.