Οι αρχές της Αιθιοπίας επιβεβαιώνουν ότι διαπράχθηκαν βιασμοί από στρατιωτικούς

Οι αρχές της Αιθιοπίας επιβεβαιώνουν ότι διαπράχθηκαν βιασμοί από στρατιωτικούς

Οι αρχές της Αιθιοπίας επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα ότι στρατιωτικοί και αστυνομικοί ενέχονταν σε βιασμούς που διαπράχθηκαν τον Νοέμβριο στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι.

Στη διάρκεια έρευνας που διενεργήθηκε συγκεντρώθηκαν 116 καταθέσεις για βιασμούς που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης Άξουμ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Κατά την ίδια πηγή, ανάμεσα στους δράστες ήταν στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι την 27η Νοεμβρίου σκοτώθηκαν 93 άνθρωποι σε μάχες, στην πλειονότητά τους ωστόσο πολεμιστές του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), όχι άμαχοι.

Νωρίτερα φέτος, σε έκθεσή της έπειτα από πολύμηνη έρευνα για τη σύρραξη στην Τιγκράι, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνησία ανέφερε πως μπόρεσε να καταγράψει τα ονόματα 240 αμάχων που σκοτώθηκαν και κατηγόρησε τις ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας και τον στρατό της Ερυθραίας πως διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ο οποίος είχε λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, τις δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, στα ηνία στην επαρχία μέχρι πρότινος, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, πριν από τρία χρόνια.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Η επαρχία Τιγκράι υπέστη τεράστιες καταστροφές, η αντιπολίτευση μιλά για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοί της μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.