Οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν - Οι προτεραιότητες
Ν. Μηταράκης

Οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν - Οι προτεραιότητες

Οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας είναι δεδομένο ότι θα κλείσουν, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, από κοινού με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουζούρη και τους δημάρχους των νησιών.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ηΒ μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών και οι επιστροφές στην Τουρκία, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε με βάση το χρονοδιάγραμμα οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2020, ενώ προανήγγειλε και την ενίσχυση των ιατρικών μονάδων στα νησιά για την ανακούφιση των κατοίκων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μηταράκη:

«Προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών, προτεραιότητα μας η αποσυμφόρηση των νησιών, προτεραιότητα μας οι επιστροφές στην Τουρκία, προτεραιότητα μας η καλύτερη λειτουργία του ασύλου, η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών,. Χρειάζονται συγκεκριμένα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιών αυτά θα τα βάλουμε τις επόμενες ήμερες θα υπάρχει συστηματική συνάντηση κάθε 2 εβδομάδες με περιφερειάρχη και δημάρχους.

Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφορές και στον τρόπο λειτουργιάς τους και το μέγεθος. Πιστεύω ότι καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά. Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που θα ανακοινώνουμε να βοηθού στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε μαζί με την περιφέρεια Β. Αιγαίου. Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτές τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς του Βορείου Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου. To χρονοδιάγραμμα είναι αυτό να γίνει το καλοκαίρι του 2020. Στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου».