Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τον Τραμπ 

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τον Τραμπ 

Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί είναι η απομάκρυνση των ανεξάρτητων ψηφοφόρων. 

Πριν μια εβδομάδα, ο Φρανκ Νιούπορτ αναλυτής του Gallup έγραψε ένα άρθρο αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας για το ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα - ένα ερώτημα που θέτει το Gallup από το 1939 (και μηνιαίως από το 2001). Σύμφωνα με την έρευνα από το διάστημα 28 Μαΐου-4 Ιουνίου, το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων βρίσκεται για τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους στο υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 1968, την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ δηλαδή είχαν τόσο ευρείες ταραχές.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση που έγινε το διάστημα μεταξύ 11ης και 15ης Ιουνίου από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γνώμης και το Associated Press έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών κατακρίνουν τον χειρισμό των φυλετικών σχέσεων από τον Τραμπ, ενώ μόνο το 32% έχει θετική γνώμη. 

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2016, κέρδισε και την ψήφο των ανεξάρτητων ψηφοφόρων με 46% έναντι 42% της Χίλαρι Κλίντον, διαφορά που θεωρείται ότι του έδωσε τη νίκη.

Ο Φρανκ Νιούπορτ έγραφε λοιπόν πρόσφατα ότι "διαφεύγει πολλές φορές από την προσοχή των αναλυτών ότι οι θεωρούμενοι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι έχουν την τάση να ψηφίζουν για αλλαγή σε κάθε προεδρική εκλογή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της". Πράγματι, το 2016 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία οι ανεξάρτητοι ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου που διεκδικούσε τον Λευκό Οίκο.

Το 2000, όταν ο Αλ Γκορ προσπαθούσε να κρατήσει τον Λευκό Οίκο για τους Δημοκρατικούς μετά την οκταετή προεδρία του Μπιλ Κλίντον, οι ανεξάρτητοι ψήφισαν τον Τζορτζ Μπους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με διάφορα 2 μονάδων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ανεξάρτητοι ψήφισαν τους Δημοκρατικούς και τον Τζον Κέρι απέναντι στον Τζορτζ Μπους με μια μονάδα διάφορα, 49%-48%. Το 2012, ο Μιτ Ρομνει κέρδισε τους ανεξάρτητους με 5 μονάδες, 50% έναντι 45% του Μπαράκ Ομπάμα. 

Σημειώνεται επίσης ότι το 66% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση του Fox News απάντησε ότι δεν εγκρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο, γεγονός που αφενός δείχνει την δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του και αφετέρου το ποσό δύσκολη είναι η προσπάθεια του να επανεκλεγεί. Ακόμα δε πιο ανησυχητικό για τον Τραμπ είναι ότι στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 οι ανεξάρτητοι ψήφισαν τους Δημοκρατικούς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του στον Λευκό Οίκο.

AP Photo/Alex Brandon