Οι «ακριβοί» Βέρνερ και Σανέ δεν βοηθούν τη Γερμανία

Οι «ακριβοί» Βέρνερ και Σανέ δεν βοηθούν τη Γερμανία

Ο Γιόαχιμ Λεβ δίνει μεγάλη σημασία στους αναπληρωματικούς. Ο προπονητής της Γερμανίας περιμένει πολλά από τους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο για ν' αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα ή που γίνονται βασικοί περιστασιακά γιατί το απαιτούν οι συνθήκες. Κοιτάζοντας το ρόστερ της «μάνσαφτ», υπάρχουν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές και εξαρχής προκαλούσε έκπληξη πως είναι ρεζέρβες αστέρες όπως ο Τίμο Βέρνερ κι ο Λιρόι Σανέ, αμφότεροι επιθετικοί των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Λεβ δεν έχει βρει τις λύσεις που περίμενε σ' αυτούς. Μόνο προβλήματα. Αντίθετα, ο «εργάτης» Λέον Γκορέτσκα κι ο 18χρονος Τζαμάλ Μουσιάλα έκαναν τη διαφορά στο 2-2 με την Ουγγαρία που έδωσε την πρόκριση στους Γερμανούς στους «16» του EURO, όπου θ' αναμετρηθεί με την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ»

O Βέρνερ κι ο Σανέ έχουν υπάρξει στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής που δέχθηκε ο Λεβ. Ο πρώτος ήταν ο πρωταγωνιστής μετά το ματς με τη Γαλλία. Η απουσία του από το βασικό σχήμα και η επιλογή του κόουτς να παίξει με «ψεύτικο» 9άρι θεωρήθηκε ως η βασική αιτία που η Γερμανία δεν έκανε φάση στους «τρικολόρ» και τελικά ηττήθηκε με 1-0. Οσο για τον Σανέ, ήταν η απουσία του από την αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 εκείνη που «όπλισε» τα ΜΜΕ εναντίον του τεχνικού.

Ο Βέρνερ μετά τη μεταγραφή του στην Τσέλσι από την Λειψία για 53 εκατομμύρια ευρώ δεν κατάφερε να κάνει καλή σεζόν με τους «μπλε». Αποδέχθηκε πως εξαιτίας αυτού θα ήταν αναπληρωματικός στο EURO. «Είναι ένας τομέας που πρέπει να βελτιωθώ γιατί θέλω όταν μπαίνω από τον πάγκο να γίνομαι επικίνδυνος άμεσα». Με τη Γαλλία μπήκε στο 74' του ματς και με την Ουγγαρία στο 67'. Πέρασε απαρατήρητος.

Ο Σανέ πήγε στη Μπάγερν Μονάχου από τη Μάντσεστερ Σίτι για 60 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους. Οι αριθμοί του ήταν καλοί, αλλά όχι και η εικόνα του μια και προσπαθούσε να βρει ξανά τον εαυτό του μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον κράτησε ένα χρόνο εκτός γηπέδων. «Ο Λιρόι», είπε ο πρώην συμπαίκτης του στους «πολίτες» και νυν στη Γερμανία, Ιλκάι Γκιντογάν, και συνέχισε: «είναι ένας παίκτης που χρειάζεται ρυθμό και να νιώσει πως πως μπορεί να κάνει τη διαφορά όλη την ώρα. Δεν είναι εύκολο για εκείνον να παίζει 20 λεπτά, μετά 60' και μετά 30'. Πρέπει να έχει την σιγουριά πως παίζει όλο το παιχνίδι, τότε μπορεί να γίνει απίστευτος». Στο ματς με τη Γαλλία μπήκε κι αυτός στο 74', με την Πορτογαλία στο 88' και με την Ουγγαρία έπαιξε όλο το 90λεπτο. Κόντρα στους Ούγγρους ήταν από τους χειρότερους του γηπέδου. Κλήθηκε ν' αντικαταστήσει τον Τόμας Μίλερ, αλλά δεν απείλησε, ενώ με την ομάδα να κυνηγάει το αποτέλεσμα ο Λεβ του ανέθεσε όλη τη δεξιά πλευρά και έχασε εντελώς τον παίκτη που έπρεπε να μαρκάρει μ' αποτέλεσμα η Ουγγαρία να κάνει το 2-1.

Ο Γκορέτσκα, αν και από τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές της Μπάγερν Μονάχου στην κατάκτηση των επτά τίτλων σε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, δεν είναι σταρ. Μάλιστα, το περιβάλλον του τον θεωρεί και κάπως υποτιμημένο. Ισως γι' αυτό άκουσαν τί είχε να τους προτείνει η Μπαρτσελόνα, καθώς και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Πήγε στο EURO μ' ένα μεγάλο ερωτηματικό να τον ακολουθεί μια και ήταν τραυματίας το τελευταίο διάστημα της σεζόν. Επαιξε πολύ καλά κόντρα στην Πορτογαλία. Με την Ουγγαρία, έβαλε το γκολ της πρόκρισης. Ο Μουσιάλα, που φέτος ξεπετάχτηκε με τη Μπάγερν Μονάχου, ήταν εκτός της 23άδας που κάθεται στον πάγκο στα ματς με τη Γαλλία και την Πορτογαλία. «Εχει κάνει, όμως, τόσο καλή δουλειά στις προπονήσεις που άξιζε την ευκαιρία κόντρα στην Ουγγαρία», παραδέχθηκε ο Λεβ. «Χωρίς τον Μουσιάλα δεν θα νικούσαμε την Ουγγαρία. Ισως θα πρέπει να είναι βασικός με την Αγγλία», ανέφερε ο άλλοτε αρχηγός της Γερμανίας, Λόταρ Ματέους.

Μπαίνοντας στο τουρνουά, δεν υπήρχαν αμφιβολίες για την ποιότητα των 11 βασικών του Λεβ. Υπήρχαν, όμως, ελπίδες πως ο πάγκος θα βοηθούσε περισσότερο και κυρίως οι «ακριβοί» Βέρνερ και Σανέ. Η βοήθεια, όμως, έρχεται από εκείνους που δεν το περίμεναν: έναν παίκτη που μόλις ξεπέρασε έναν σοβαρό τραυματισμό κι έναν 18χρονο που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στην ελίτ.