Οι ακραίες διακυμάνσεις θα συνεχιστούν

Οι ακραίες διακυμάνσεις θα συνεχιστούν

Η τελευταία εβδομάδα  βαπτίστηκε ως η χειρότερη εβδομάδα για τις κεφαλαιαγορές από την οικονομική κρίση του 2008 και για τις ΗΠΑ πλέον, καθώς η  έλλειψη ρευστότητας στην αμερικανική διατραπεζική και στα αμερικανικά ομόλογα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση.

Η μητέρα των αγορών S&P συντονίστηκε απόλυτα με  τις συνθήκες ρευστότητας, με μεταβλητότητα «καρμιανιόλα» για τους traders, ειδικά μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, όπου η παρέμβαση της Fed επανέφερε την αγορά πάνω από την κομβική στήριξη των 2638 μονάδων καίγοντας τα χέρια και των short, ειδικά όσων είχαν ποντάρει σε μοχλευμένα προϊόντα επί 2 και επί 3.

Παρόλο που μέσα στο 2019 είχαμε παρακολουθήσει αρκετές τέτοιες κρίσεις ρευστότητας με τη FED να προβαίνει στις ανάλογες δράσεις στην αγορά των repos, εντούτοις αυτό που συνέβει την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με την Goldman ήταν ιστορικής υφής: 
καθώς η αστάθεια επιταχύνθηκε, η ηλεκτρονική προθεσμιακή ρευστότητα έπεσε σε απελπιστικά μικρό σημείο, με τους όγκους των δικαιωμάτων προαίρεσης να είναι εξαιρετικά χαμηλοί και οι απώλειες στα SPX E-mini να φλερτάρουν με τον χαρακτηρισμό της βιβλικής καταστροφής.

Η  εικόνα δεν ήταν καλύτερη και στην αγορά των μετοχών, ενώ η πιο ανησυχητική εικόνα ανήκει στην  «βαθιά» αγορά των ομολόγων , ύψους 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αγωνίζεται με την έλλειψη ρευστότητας σε βαθμό πρωτόγνωρο για τους περισσότερους διαχειριστές.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι περισσότεροι επενδυτές είναι ότι οι αγορές έχουν περάσει πλέον σε μια φάση εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας και ακραίας μεταβλητότητας. Οι κινήσεις με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λόγω των παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών που ενίοτε θα συγκρατούν την πτώση, έχουν αυξημένο κίνδυνο να οδηγήσουν σε μαζικές απώλειες, είτε από την πλευρά των long είτε από την πλευρά των short.

Μέχρι ο ιός να κάνει το peak του και να πάρει ο ρυθμός του επιτέλους την πολυπόθητη καθοδική πορεία, θα διαβάζουμε ειδήσεις όπως αυτή της Apple ότι κλείνει όλα της τα καταστήματα εκτός Κίνας εως τις 27 Μαρτίου, ή  τη χτεσινή της ΝΙΚΕ για κλείσιμο όλων των καταστημάτων σε ΗΠΑ, Καναδά, Δυτική Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ή την αναζήτηση λιμανιών για «παρκάρισμα» των κρουαζιερόπλοιων ή ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δίνουν μάχη ακόμα και για την επιβίωση τους.Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ανακοινώσεις και η ελπίδα όλων είναι τα τέλη Μαρτίου να οριοθετούν πράγματι το χρονικό όριο της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών.

Πόσο μακριά μπορεί να πάει η αντίδραση των αγορών όσο η ειδησιογραφία θα κινείται σε αυτό το μήκος κύματος;

Απώλειες και για τον χρυσό

Ενδεικτική της κατάρρευσης της ρευστότητας της αγοράς ήταν και η πτώση του χρυσού, που την Παρασκευή βρέθηκε λίγες μόνάδες μόλις πάνω από τα 1500 δολάρια /ουγγιά, πλησιάζοντας σε μια αιφνίδια και εξαιρετικά απότομη πτώση τη σημαντική στήριξη των 1476 δολαρίων/ουγγιά.

Τις τρεις τελευταίες ειδικά μέρες της προηγούμενης εβδομάδας παρατηρήθηκε αποεπένδυση από πολύ μεγάλα fund του κίτρινου μετάλλου.Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της αποεπένδυσης σύμφωνα με τους αναλυτές συνδέεται περισσότερο με το γεγονός ότι έπρεπε να καλυφθούν ζημιογόνες ανοιχτές θέσεις σε άλλα assets παρά σε profit taking.

Άλλη μια ένδειξη ότι η κρίση ρευστότητας έχει χτυπήσει τις αγορές πολλών assets.

Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.