8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Οι αιχμές Μπίστη για τον «ΣΥΡΙΖΑ» Πορτογαλίας

Οι αιχμές Μπίστη για τον «ΣΥΡΙΖΑ» Πορτογαλίας
AP Images

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίσθηκε ο, εκ των βασικών στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, Νίκος Μπίστης κατά του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ της Πορτογαλίας που υπέστη μεγάλη ήττα στις χθεσινές εκλογές, με αναφορές που φωτογραφίζουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ… Ελλάδος και της λογικής του «Όχι σε όλα» αφού υπενθύμισε τόσο το γεγονός πως προκάλεσε τις εκλογές που έγιναν ενώ καταψήφισε και τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει η συγκυβέρνηση στην οποία μετείχε.

Ο λόγος για το κόμμα «Μπλόκο της Αριστεράς» της Πορτογαλίας, συνοδοιπόρο του Αλέξη Τσίπρα στον «αγώνα» να αλλάξει την Ευρώπη. Τι λέει όμως ο Νίκος Μπίστης; Σε ανάρτησή του σημειώνει ότι «Με 41,7 % οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές πέτυχαν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, καθηλώνοντας την κεντροδεξιά», προσθέτοντας όμως ότι «Επιβεβαιώθηκε έτσι η τάση ενίσχυσης εκείνης της Αριστεράς που εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα».

Συνεχίζει, δε, τονίζοντας πως «αποδοκιμάστηκε εκείνη η Αριστερά ( ΚΚ Πορτογαλίας και Μπλόκο της Αριστεράς έχασαν την μισή τους δύναμη) που έβαλε την χώρα σε περιπέτεια , καταψήφισε τον προϋπολογισμό και προκάλεσε εκλογές και την τύχη της. Χωρίς πρόταση, με ένα βερμπαλιστικό αντισυστημισμό αυτοχειριάστηκε».

Επί της ουσίας το στέλεχος της Προοδευτικής συμμαχίας θέτει θέμα αυτοχειριασμού επικεντρώνοντας την κριτική του στην αντισυστημική στάση που επιχείρησε να δείξει το Μπλόκο της Αριστεράς που μάλιστα είναι και αυτό το οποίο οδήγησε την Πορτογαλία σε εκλογές καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης στην οποία μετείχε από κοινού με τους Κομμουνιστές της χώρας.

Ο λόγος; Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έριξε με τον προϋπολογισμό του 2022 βάρος στη μείωση του ελλείμματος κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες της αριστεράς και τα αιτήματα για περισσότερες παροχές, μέτρα περαιτέρω προστασία των εργαζομένων, επενδύσεις στο σύστημα υγείας και κρατικές παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Και ποιο είναι το Μπλόκο της Αριστεράς της Πορτογαλίας; Ο επονομαζόμενος και «ΣΥΡΙΖΑ» της Πορτογαλίας συμπορεύθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ανήκουν στην ίδια Ευρωπαϊκή Οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, και είναι το κόμμα το οποίο το 2015 αναγόρευε ως «δείγμα» «της ισχυροποίησης των αριστερών κομμάτων αλλά και του μετώπου κατά της λιτότητας στην Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα, εκπρόσωπος κόμματος που ανήκει στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, ξεχνώντας τους συνοδοιπόρους στην Ευρώπη του Μπλόκο της Αριστεράς που υπέστησαν δεινή ήττα κάνοντας λόγο για «Σαφές μήνυμα για την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την οικοδόμηση μιας κοινωνικής ατζέντας στην Ευρώπη».

Και αυτό την ώρα που ο Αντόνιο Κόστα προχωρά ένα σχέδιο που απέχει από τις υποσχέσεις Τσίπρα για διαγραφές χρεών και παροχές που συμβάλλουν στην εκτίναξη των ελλειμμάτων…