7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Οι αγορές κρέμονται από μια κλωστή 2 τρισ. δολαρίων

Οι αγορές κρέμονται από μια κλωστή 2 τρισ. δολαρίων

Η μητέρα των αγορών επανέκτησε προς το παρόν τις 3750 μονάδες και όσο πιο πάνω από τις 3820 κλείσει- αν κλείσει- αυτή η εβδομάδα, τόσο πιο πολύ θα απομακρυνθεί προς το παρόν το σενάριο μιας άμεσης και ουσιαστικής διόρθωσης την οποία πολλοί προεξοφλούν λόγω των πολύ  υψηλών αποτιμήσεων, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον χρόνο και την αφορμή που θα χτυπήσει το κύμα των πωλητών.  

Αν και τα ανοδικά περιθώρια δεν φαντάζουν ιδιαίτερα σημαντικά, όσο ο S&P 500 κρατάει το προπύργιο των 3726-3750 μονάδων, τα αρνητικά πρόσημα ανήκουν στην κατηγορία των τεχνικών ανασών. 

  Περιμένοντας το κλείσιμο της Παρασκευής προκειμένου το τεχνικό συμπέρασμα να οριστικοποιηθεί, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι τεχνικές αποκλίσεις καλά κρατούν, τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στην αμερικανική αγορά- με εξαίρεση φυσικά τα small caps- ενώ η ειδησεογραφία εξακολουθεί να προσφέρει ένα πλέγμα αντίρροπων δυνάμεων.

Η αναστροφή του δείκτη σχετικής ισχύος στον S&P -και όχι μόνο- θα μπορούσε να πει κανείς ότι καταδεικνύει, εν μέρη τουλάχιστον, την στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε συναλλαγές ενός διαφορετικού τμήματος της αγοράς. Συναλλαγές που σίγουρα δεν ανήκουν σε διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων ή παθητικά διαχειρίσιμων ETFs κ.ο.κ

Μόνο τον Δεκέμβριο του 2020, άλλαξαν χέρια 1 τρισ. μετοχές μικρής αξίας και προφανώς το νούμερο που θα ανακοινωθεί για τον Ιανουάριο θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτή η ιδιαίτερη κατηγορία επενδυτών παρακολουθεί αυτές τις ημέρες με ενδιαφέρον τις συνομιλίες στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Βλέπετε, περιμένει τα «καύσιμα».

Παρατηρήστε πότε έγιναν τα μεγάλα άλματα της αγοράς. Και μετά θυμηθείτε πότε δόθηκαν τα πακέτα στήριξης. Για παράδειγμα, πότε δόθηκε το πρώτο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ; Τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά και στη πιο πρόσφατη ιστορία, μήπως το ρεκόρ της ανόδου των βασικών αμερικανικών δεικτών στα τέλη Ιανουαρίου συμπίπτει με τις υπογραφές για το πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων;

Κάτω από αυτό το οπτικό πρίσμα, κατανούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για την πορεία της αγοράς αν θα εγκριθεί ή όχι το πακέτο συνολικού ύψους 1,9 τρισ. δολ. που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Αν οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων οδηγήσουν σε ένα μικρότερο ποσό του αναμενομένου, η ψυχολογία της νέας αυτής κάστας επενδυτών θα επιβαρυνθεί αρκετά. Μια έγκριση του όμως, θα δώσει αέρα στα πανιά των χρηματιστηριακών τους ονείρων για την ανακάλυψη του επόμενου «μονόκερου» που θα τους κάνει μέσα σε λίγες εβδομάδες πλούσιους.

Μέχρι το Κογκρέσο λοιπόν να εγκρίνει το νέο δημοσιονομικό πακέτο για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας και να μάθουμε το τελικό του ύψος, ένα πιθανό τεχνικό σενάριο είναι η αγορά να συσσωρεύει εντός του εύρους της προηγούμενης εβδομάδας, ήτοι μεταξύ των 3690-3870 μονάδων.

Οι θετικοί καταλύτες της εβδομάδος

Όσο οι επενδυτές αναμένουν το ύψος της ενίσχυσης των τραπεζικών λογαριασμών τους, η εβδομάδα αυτή μας δίνει αρκετές θετικές ειδήσεις, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της πανδημίας.

Τα ισχυρά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας είναι δύο από αυτές.

Μετά τα θεαματικά αποτελέσματα της Apple και της Microsoft την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα των Alphabet και της Amazon, έδωσαν με τη σειρά τους νέα ώθηση στην αγορά, με τους δύο κολοσσούς να ανακοινώνουν έσοδα- ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2020. 

Οι πωλήσεις της Amazon ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της το επίπεδο των 100 δισ. δολ. το τρίμηνο, αγγίζοντας τα 125,56 δισ. και αφήνοντας δραματικά πίσω τις προβλέψεις της Wall Street.

Η μητρική της Google, Alphabet, ανακοίνωσε έσοδα-ρεκόρ 56,9 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 31% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Αλλά και η αμερικανική αγορά εργασίας έβαλε το απρόσμενο λιθαράκι της στην ανοδική τροχιά των τριων τελευταίων ημερών.

Οι συνολικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 174.000 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street Journal για 50.000 θέσεις εργασίας. 

Επιπλέον, τα αναθεωρημένα στοιχεία του ADP έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο η αμερικανική οικονομία έχασε 78.000 θέσεις εργασίας αντί για 123.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Νέα σύννεφα από το μέτωπο της πανδημίας

Αν και οι επιμέρους ειδήσεις τονώνουν την επενδυτική αισιοδοξία, εκείνες από το μέτωπο της πανδημίας είναι τουλάχιστον απογοητευτικές, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι μεταλλάξεις του Sars Cov 2 φαίνεται ότι αλλάζουν πολλά στην επιδημιολογική εικόνα και ότι θα μας απασχολήσουν για καιρό.

Μετά τα όχι και τόσο ευχάριστα συμπεράσματα για την βρετανική μετάλλαξη την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν είναι και τα καλύτερα.

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη E484K –σημειωτέον ότι εμφανίστηκε και στη Βρετανία- σύμφωνα με τον καθηγητή-λοιμωξιολόγο του πανεπιστημίου Halle-Wittenberg, Αλεξάντερ Κεκουλέ, ενισχύει τον συμβατικό κορονοϊό κατά των αμυντικών μηχανισμών του σώματος.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων «πόσο ισχυρή είναι η προστασία από την μετάλλαξη E484K οποία παρέχεται από τα εμβόλια δεν είναι ακόμη γνωστό».

Υπενθυμίζουμε την άποψη μιας μεγάλης μερίδας λοιμωξιολόγων/επιδημιολόγων ανά τον κόσμο, ότι αν δεν υπάρξει ένας παγκόσμιος συντονισμός στον εμβολιασμό του πληθυσμού και εν τω μεταξύ o περιορισμός της μετάδοσης, η πανδημία θα μας ταλαιπωρήσει λόγω των μεταλλάξεων για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το αρχικά αναμενόμενο).

​Η κατάσταση στην Ελλάδα​

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είναι μια ανάσα πριν από ένα τρίτο και πιθανότατα αυστηρότερο lockdown στο μοτίβο του περσινού Μαρτίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον σχεδιασμό των εσόδων-δαπανών και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ήδη τα έσοδα του Ιανουαρίου υστερούν από τον στόχο κατά 20%, ενώ ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με μια επιβάρυνση 500 εκατ.ευρώ, η οποία προφανώς και θα αυξηθεί σε περίπτωση αυστηρότερων μέτρων.

Αυτό ακριβώς αντικατοπτρίζει άλλωστε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες αν και κράτησε τα κρίσιμα τεχνικά όρια, έχει σαφέστατα «κόψει» ταχύτητα και χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο «συντήρησης δυνάμεων» με χαμηλούς τζίρους, με πιθανότερο τεχνικό σενάριο μια συσσώρευση μεταξύ των 710-790 μονάδων, μέχρι «νεωτέρας».


 

[email protected]


 


 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.