Οι αγορές φοβούνται ύφεση το 2023

Οι αγορές φοβούνται ύφεση το 2023

Η ύφεση είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, τουλάχιστον αυτός που υπολογίζουν περισσότερο οι αναλυτές και για τον οποίο συζητούν οι επενδυτές. Μεγαλύτερος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεγαλύτερος και από τον πληθωρισμό, αν και οι δύο αυτοί παράγοντες αφενός αλληλοσυμπληρώνονται και αφετέρου επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες εκτροχιασμού της ανάπτυξης.

Τέσσερις από τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους, η Deutsche Bank, η Bank of America, η Citi και η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι η ύφεση θα χτυπήσει… την πόρτα της αμερικανικής οικονομίας το 2023 (αφού πρώτα το αμερικανικό ΑΕΠ επιβραδύνει σημαντικά στο β’ εξάμηνο του 2022), ενώ για την Ευρώπη ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο άμεσος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που διακοπεί εντελώς η ροή ρωσικού φυσικού αερίου.

Πόσο πιθανή είναι όμως η ύφεση; Στο 20% είναι οι πιθανότητες ύφεσης σύμφωνα με τη Citi, στο 35% σύμφωνα με την Goldman. Και οι δύο συμφωνούν ότι η απειλή είναι περιορισμένη το 2022 (εκτός και αν εμφανιστεί ένας νέος «μαύρος κύκνος») αλλά αυξάνεται σημαντικά το 2023.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του CNBC δίνουν πιθανότητα 33% να σημειωθεί ύφεση στις ΗΠΑ το επόμενο 12μηνο, έναντι 10% που έδιναν τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρώπη η πιθανότητα ύφεσης είναι στο 50%.

Για την αμερικανική οικονομία, η συζήτηση για πιθανή ύφεση γίνεται μετά την επιτάχυνση του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, ως απάντηση στον εκρηκτικό πληθωρισμό, καθώς θα κοπεί απότομα η πρόσβαση στην άπλετη ρευστότητα της προηγούμενης δεκαετίας. Για την Ευρώπη το ζήτημα είναι πιο σύνθετο υπό την έννοια ότι η οικονομία επηρεάζεται πιο άμεσα από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με καταλύτη το αν θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η Fed δεν θα καταφέρει να… προσγειώσει ομαλά την αμερικανική οικονομία, ήτοι να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η επιθετική στρατηγική που υιοθετεί ο Τζερόμ Πάουελ, θα ωθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ήπια ύφεση και αύξησης της ανεργίας το 2023, προσθέτει η γερμανική τράπεζα.

Σύμφωνα με τη Citi, οι ανησυχίες για την πιθανότητα ύφεσης έχουν αρχίσει να διαχέονται στην επενδυτική κοινότητα και να επηρεάζουν σιγά σιγά τις μετοχές, καθώς οι επενδυτές πρέπει να αντιδράσουν σε γεγονότα, όπως η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η άνοδος των πραγματικών επιτοκίων και η επιτάχυνση της σύσφιξης από την Fed.

Η αμερικανική τράπεζα υπογραμμίζει ότι το σενάριο της ύφεσης δεν είναι το βασικό, όμως οι επενδυτές ενδιαφέρονται για όλα τα πιθανά σενάρια, τα οποία επηρεάζουν εντέλει τις αποφάσεις τους. Από επενδυτικής πλευράς, όλα τα σενάρια για ύφεση και η γενικότερη αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα asset υψηλού ρίσκου.

Η Citi προσθέτει ότι τα χρηματιστήρια έχουν αρχίσει να προεξοφλούν την επαπειλούμενη ύφεση, αλλά εκτιμά ότι οι ανησυχίες θα φανούν κυρίως στο ταμπλό στο α’ εξάμηνο του 2023 με τον S&P 500 να κινδυνεύει με πτώση έως τις 3.650 μονάδες, υποχωρώντας κατά περίπου 18% από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε σύγκριση, μάλιστα, με άλλες περιπτώσεις ύφεσης, οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν νωρίτερα τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από αυτήν.

Ο πληθωρισμός είναι αυτός που θα ωθήσει σε ύφεση τις ΗΠΑ, προειδοποιούν οι αναλυτές της Bank of America, τονίζοντας ότι το σοκ του πληθωρισμού επιδεινώνεται, το σοκ των επιτοκίων μόλις αρχίζει και το σοκ της ύφεσης βρίσκεται προ των πυλών.

Ο πληθωρισμός συνήθως προκαλεί ύφεση και αυτή τη στιγμή είναι εκτός ελέγχου, σημειώνει η BofA, θυμίζοντας την ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του ’60 που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό και εκείνη του 1973-74 που οφειλόταν στην κρίση σε πετρέλαιο και τρόφιμα. Τα τελευταία κομμάτια που θα πέσουν από το ντόμινο των υφεσιακών προσδοκιών είναι οι αυξημένες αποδόσεις ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο, υποστηρίζουν.