Οι 90 μέρες που θα κρίνουν πολλά - Δεν αλλάζει ο εκλογικός σχεδιασμός Μητσοτάκη

Οι 90 μέρες που θα κρίνουν πολλά - Δεν αλλάζει ο εκλογικός σχεδιασμός Μητσοτάκη

Για ένα εξαιρετικά δύσκολο τρίμηνο προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι πρώτες 90 μέρες του 2022 θα αποτελέσουν μία περίοδο καθημερινής μάχης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας από τη μία και η έκρηξη των τιμών της ενέργειας από την άλλη προκαλούν ασφυκτική πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις. 

Παρά τις διαφαινόμενες συμπληγάδες, λοιπόν, στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως φάνηκε και από την ομιλία του κ.Μητσοτάκη στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο σχεδιασμός δεν αλλάζει.  

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το 2023 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει σε συνεργάτες του σίγουρος ότι οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας θα κρίνουν με όλα όσα θα έχουν γίνει στη χώρα μέχρι τότε. Παρά το γεγονός, όπως πληροφορείται το Liberal, ότι στο γραφείο του ο Kυρ. Μητσοτάκης έχει εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2022, δείχνει να τις απορρίπτει και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο. 

Έχει μάλιστα αποφασίσει να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της κυβέρνησης προκειμένου να βγει η χώρα αλώβητη από το εκρηκτικό κοκτέιλ πανδημίας - ακρίβειας που είναι έτοιμο να τορπιλίσει κάθε σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου. Προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικά στο σκέλος του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να καθυστερήσει η «άφιξη» του πέμπτου κύματος και πιο συγκεκριμένα η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον. «Κάθε μέρα που περνάει και η "Ο" δεν κάνει την εμφάνιση της με εμφατικό τρόπο στην Ελλάδα είναι κέρδος για τη χώρα», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Στο πλαίσιο αυτό ως μοναδική άμυνα λογίζεται η αύξηση των εμβολιασμών για την οποία θα δοθεί μάχη με το χρόνο ώστε να ενισχυθεί κυρίως η ηλικιακή ομάδα των 60+.

Παράλληλα στο μέτωπο της ακρίβειας, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, μεγαλώνει το κυβερνητικό «οπλοστάσιο» με πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος, αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% και με την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για τους αγρότες.

Όλοι γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το «φούσκωμα» των λογαριασμών μπορούν να βάλει σε μεγάλους πολιτικούς «μπελάδες» την κυβέρνηση, μεγαλύτερους ίσως και από εκείνους της πανδημίας. Γι' αυτό εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάρτιο, περίοδο που πιστεύουν ότι θα αρχίσει η επαναφορά στην κανονικότητα, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν θα πρέπει να πιάσουν τόπο.