Οι 4 επιλογές και το «μπαζούκα» της ΕΚΤ στην έκτακτη συνεδρίαση

Οι 4 επιλογές και το «μπαζούκα» της ΕΚΤ στην έκτακτη συνεδρίαση

Η είδηση ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα δείχνει ότι κάτι άλλαξε από την περασμένη Πέμπτη - όταν δεν ανακοινώθηκε τίποτα για την προστασία των ομολόγων - και τα μέλη του δ.σ. παίρνουν πιο σοβαρά την απειλή ανόδου των spreads, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε στο 4,7% και του αντίστοιχου ιταλικού στο 4,2%. Βασικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης είναι το πρόγραμμα επανεπενδύσεων του PEPP αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τη διαχείριση της κρίσης. 

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις αλλά πολύ δύσκολα θα δούμε ένα ολοκληρωμένο και λεπτομερές εργαλείο κατά του κατακερματισμού στα ομόλογα.

Σύμφωνα με την Capital Economics, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει 5 επιλογές:

Πρώτον, και κατά ελάχιστον, η Λαγκάρντ ενδέχεται να επαναλάβει με ισχυρότερη ρητορική ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί τον κατακερματισμό στην αγορά ομολόγων, με στοιχεία πιθανώς από την ομιλία που έδωσε χθες βράδυ η Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Δεύτερον, η ΕΚΤ ενδέχεται να ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει ένα εργαλείο προστασίας των ομολόγων τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες χωρίς να δίνει ωστόσο λεπτομέρειες - πιθανώς θα ανακοινώσει την έναρξη των εργασιών για τον σχεδιασμό του εργαλείου. Μία τέτοια επιλογή μπορεί να απογοητεύσει τις αγορές εκτός και αν είναι αξιόπιστη και φανεί ότι έχει την πλήρη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου.

Τρίτον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει μία δεξαμενή χρημάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις του πως θα χρησιμοποιηθεί, ενώ αν είναι αρκετά μεγάλο, ενδεχομένως 750 δισ. ευρώ ή περισσότερα, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές.

Τέταρτον, η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τους κανόνες της και να επιτρέψει την επανεπένδυση των τίτλων στα όρια της ευελιξίας του PEPP για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Από μόνο του, ένα τέτοιο εργαλείο θα απογοητεύσει τις αγορές γιατί το μέγεθος των τίτλων που λήγουν είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με αυτό που χρειάζεται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των αγορών ομολόγων.

Πέμπτον, και ίσως το πιο αποτελεσματικό, είναι η ΕΚΤ να ανακοινώσει ότι διαθέτει ήδη ένα «έτοιμο» εργαλείο κατά του κατακερματισμού το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πολύ σύντομα. Ένα τέτοιο εργαλείο για να έχει νόημα θα πρέπει να είναι μεγάλο και ευέλικτο. Θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο εύρος που απαιτείται, ειδικότερα για τις χώρες του Νότου, ενώ ταυτόχρονα να αυξάνει βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια.  

Δυστυχώς, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει τέτοιο άσσο στο μανίκι της, δεδομένου ότι η Λαγκάρντ και τα μέλη του δ.σ. δεν συζήτησαν καν για το θέμα του κατακερματισμού στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Η έκτακτη συνεδρίαση, ωστόσο, δείχνει ότι φοβούνται για την εκτίναξη των spreads πολύ πριν το ελληνικό 10ετές φτάσει στο 6% ή το ιταλικό ξεπεράσει το 5%.