Οι 23 θάνατοι ηλικιωμένων στη Νορβηγία δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον εμβολιασμό
Ηλίας Μόσιαλος

Οι 23 θάνατοι ηλικιωμένων στη Νορβηγία δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον εμβολιασμό

Στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 23 νεκρούς στη Νορβηγία αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι ο θάνατος τους δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον εμβολιασμό της Pfizer. Τόνισε παράλληλα ότι «οι θάνατοι αφορούν σε ηλικιωμένους ανθρώπους -ηλικίας άνω των 80 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 90 ετών- και είχαν υποκείμενα νοσήματα και πολλά προβλήματα υγείας».

«Στη Νορβηγία, όπως και σε κάθε χώρα όταν πεθάνει κάποιος μετά από εμβολιασμό ο θάνατος δηλώνεται αμέσως στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές», αναφέρει επίσης ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι θάνατοι συνδέονται με τον εμβολιασμό. Η ίδια πρακτική ακολουθείται και με τις παρενέργειες των εμβολίων, όπως και όλων των φαρμάκων. Θα θυμάστε ότι θανάτους είχαμε και στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, που όμως δεν αποδόθηκαν στους εμβολιασμούς. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι στους μη-εμβολιασθέντες, και στατιστικά η διαφορά δεν ήταν σημαντική», γράφει ακόμα στην ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μόσιαλος.

«Οι θάνατοι στη Νορβηγία αφορούν σε ηλικιωμένους ανθρώπους -ηλικίας άνω των 80 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 90 ετών- και είχαν υποκείμενα νοσήματα και πολλά προβλήματα υγείας. Στη Νορβηγία έχουν εμβολιαστεί πάνω από 30.000 ανθρωποι με το εμβόλιο της Pfizer, και έχει ανακοινωθεί πως αύριο (σ.σ σήμερα Παρασκευή) ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna» συνεχίζει και καταλήγει: «Οι Νορβηγικές αρχές, εκδίδουν εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτιο αναφορικά με τους εμβολιασμούς, που εμπεριέχει τις αναφορές για παρενέργειες ανά ηλικία. Σε ερώτηση που έγινε (καθώς το δελτίο εκδόθηκε σήμερα) δήλωσαν ότι διερευνούν τις συνθήκες σε 13 από αυτούς τους θανάτους και σωστά κάνουν. Όπως ερευνούν και τη φύση των άλλων παρενεργειών - 9 σοβαρών και 7 ήπιων περιστατικών- που αναφέρθηκαν από υγειονομικούς και εμβολιασθέντες στις ρυθμιστικές αρχές».