OHE: Οι τιμές τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% λόγω της Ουκρανίας

OHE: Οι τιμές τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% λόγω της Ουκρανίας

Οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προειδοποίησε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν από 8% μέχρι 20% ως αποτέλεσμα του πολέμου, επιδεινώνοντας σοβαρά το πρόβλημα του παγκόσμιου υποσιτισμού, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Εξαγωγές σιτηρών

Σε μια προκαταρκτική αξιολόγηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο FAO ανακοίνωσε ότι δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία θα συνεισέφερε στη συνολική ευρωπαϊκή συγκομιδή κατά τη διάρκεια παρατεταμένης σύγκρουσης, ενώ αβεβαιότητα περιβάλλει επίσης τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία ο πέμπτος, σύμφωνα με τον FAO. Μαζί, παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Κλιμάκωση επισιτιστικής κρίσης

Ο γενικός διευθυντής του FAO, Κου Ντονγκιού, δήλωσε ότι οι πιθανές αναταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως.

Περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τουλάχιστον το 30% ή  των προμηθειών τους σε σιτάρι, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο αριθμός των υποσιτισμένων θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος παγκοσμίως κατά 8 έως 13 εκατομμύρια άτομα.