ΟΕΝΓΕ: Ακέραιη η ευθύνη της κυβέρνησης για την απόλυση χιλιάδων επικουρικών γιατρών

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, 10:12 - Τελευταία ενημέρωση: 11:02
-A +A
ΟΕΝΓΕ: Ακέραιη η ευθύνη της κυβέρνησης για την απόλυση χιλιάδων επικουρικών γιατρών

Σε άμεση απόλυση οδεύουν χιλιάδες επικουρικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μη νόμιμες κρίθηκαν οι συμβάσεων ορισμένου χρόνου πέραν των 24 μηνών.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανοίγει τον δρόμο για την απόλυση καλεί σε επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ τάσσεται κατά των επικείμενων απολύσεων, καθώς σκοπεύει σε έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσει τη στάση της στο ζήτημα.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Ενημερωθήκαμε ότι εκδόθηκε το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων επικουρικών που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018. Ήδη οι διοικήσεις των Νοσοκομείων καλούν τους συναδέλφους για να τους ενημερώσουν για το σκεπτικό της απόφασης.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασης του. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ έχει ήδη στείλει αίτημα για επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Καλούμε τις Ενώσεις να απευθυνθούν άμεσα στις διοικήσεις των Νοσοκομείων για να τους ενημερώσουν για τον αριθμό των συναδέλφων επικουρικών που η σύμβασή τους λήγει στις 31/12/2018.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσει τη στάση της.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ»

Από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ, έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη στάσης εργασίας την Παρασκευή, 22 Ιουνίου από τις 11:00 έως τις 15:00 με αφορμή το γεγονός απαιτώντας την μετατροπή των συμβάσεων του εν λόγω προσωπικού  σε αορίστου χρόνου 

«12.000 εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο, στην ανεργία με την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει τη μοναδική λύση που υπάρχει. Να μετατραπούν οι συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού σε αορίστου χρόνου και να συστήσει τις οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές ειδικότητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε ακέραιη την ευθύνη του υπουργείου Υγείας για την απόλυση των ιατρών, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι: «Μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε για επικείμενες απολύσεις και μας διαβεβαίωναν ότι κανείς δεν θα απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασης του στο τέλος του 2018».

Όπως είπε η Αφροδίτη Ρέτζιου όταν τον Ιανουάριο είχαμε επισημάνει το θέμα ενόψει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν επιτρέπει την ανανέωση συμβάσεων πέραν των 24 μηνών τοτε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε για επικείμενες απολύσεις και μας διαβεβαιώναν ότι κανείς δεν θα απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασης του στο τέλος του 2018.

«Και τώρα διάφορα παπαγαλάκια μιλάνε για επικείμενη ρύθμιση και κακούς επιτρόπους του ελεγκτικού συνεδρίου» πρόσθεσε η κυρία Ρέτζιου.

Όπως καταγγέλλει «το γνώριζε η κυβέρνηση το σκεπτικό της απόφασης αλλά όχι μόνο δεν έδωσε οριστική λύση αλλά ψήφιζε νόμο με την οποία απαγόρευε τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«Θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργικότητας κλινικών εν μέσω καλοκαιριού» τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σύμφωνα με την οποία «το πολύ πολύ αυτό που μπορούμε να περιμένουμε στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι να προσλαμβάνεται ένας γιατρός όταν ένας άλλος συνταξιοδοτείται όταν έχουμε 6.500 κενές οργανικές θέσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Παρά τις δεσμεύσεις των Υπουργών Υγείας το Επικουρικό προσωπικό και το πρώην εργολαβικό προσωπικό των Νοσοκομείων, των Προνοιακών Μονάδων που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας (παράταση συμβάσεων έργου) απολύεται άμεσα με βάση τις αποφάσεις του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 304 και 305/2017, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν άκυρες οι παρατάσεις των συμβάσεων του Επικουρικού και πρώην εργολαβικού προσωπικού που η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Η διάσκεψη του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε πριν πέντε μήνες και παρ’ ότι ήταν γνωστές οι αρνητικές αποφάσεις, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται και να πληρώνονται έως την δημοσίευση των αποφάσεων.

12.000 εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο, στην ανεργία με την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει τη μοναδική λύση που υπάρχει. Να μετατραπούν οι συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού σε αορίστου χρόνου και να συστήσει τις οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές ειδικότητες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία των συμβασιούχων εργαζόμενων για να ενισχύει το αφήγημά της κατά των δικαστών και για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αναμενόμενες όμως ήταν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθ’ ότι οι συμβασιούχοι εργάζονται άνω των 24 μηνών και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η μόνη λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Με την απόλυση των συμβασιούχων εργαζόμενων θα είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων.

Προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει άμεσα να προωθηθεί Νομοθετική Ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.

Προκηρύσσουμε Παναττική Στάση Εργασίας την Παρασκευή 22/6/2018 11πμ – 3μμ και Συγκέντρωση των εργαζομένων 11:30πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Έως εδώ τα παιχνίδια της κυβέρνησης».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook κατηγόρησε τις επιτροπές του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάνοντας λόγο για συνειδητή υπονόμευση από τους δικαστές.

« Πάλι μια μερίδα επιτροπών του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα δυσλειτουργίας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μη γίνει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης.

Φωτογραφία intime news

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα