Οδομαχίες και 260 συλλήψεις στον ένα χρόνο των Κίτρινων Γιλέκων

Οδομαχίες και 260 συλλήψεις στον ένα χρόνο των Κίτρινων Γιλέκων

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι, κατά τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των διαδηλώσεων των "Κίτρινων Γιλέκων".

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στα βορειοδυτικά του Παρισιού, προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα, είχαν βάλει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πετούσαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν προκειμένου να αποτρέψουν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές από την κατάληψη της περιφερειακής οδού του Παρισιού ενώ η αστυνομία απομάκρυνε περίπου 300 διαδηλωτές από την πλατεία της Ιταλίας.

Νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας κοντά στον σταθμό του μετρό (Porte de Champerret), καθώς οι πρώτοι προετοιμάζονταν να κάνουν πορεία κατά μήκος της πόλης, από τα νότια του Παρισιού (Gare d''Austerlitz).

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν και πάνω από 260 προσήχθησαν.

Χιλιάδες άνθρωποι που φορούσαν κίτρινα γιλέκα διαδήλωσαν πριν έναν χρόνο ενάντια – αρχικά – στην αύξηση του φόρου καυσίμων. Πολύ γρήγορα, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και οι διαδηλώσεις πήραν τη μορφή κινήματος που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη γαλλική πολιτική. Οι διαδηλώσεις υποχρέωσαν τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσει σε ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, που όμως οι διαδηλωτές τού σαφώς αποδυναμωμένου πλέον κινήματος, εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν αρκούν.