Οδοιπορικό του BBC στην Μόρια: Θανατηφόρα βία και άθλιες συνθήκες

Οδοιπορικό του BBC στην Μόρια: Θανατηφόρα βία και άθλιες συνθήκες

«Στο στρατόπεδο της Μόριας επικρατεί θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, και τώρα μια φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν».

Με αυτή την πρόταση ξεκινά το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κάτριν Νάι για το BBC από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Λέσβου. Ο δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου μίλησε με οικογένειες μεταναστών οι οποίοι του περιέγραψαν το κλίμα τρόμου και εξαθλίωσης που ζουν καθημερινά.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», του είπε η Σάρα Χαν από το Αφγανιστάν, εξηγώντας ότι όλη τη νύχτα είναι έτοιμη να τρέξει μακριά, φοβούμενη τους αιματηρούς καβγάδες που ξεσπούν συχνά.

«Ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού αναλογούν περίπου 70 άτομα ανά τουαλέτα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Μερικοί άνθρωποι μένουν σε λυόμενα, αλλά οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές -των 17 ατόμων- ή τυλιγμένοι σε μουσαμάδες για να αποφύγουν το κρύο. Στη Μόρια ζουν σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, έναντι χωρητικότητας μόλις 2.000 ατόμων», συνεχίζει το ρεπορτάζ του BBC.

«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες».

Μάλιστα, η Βρετανή δημοσιογράφος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η εμφύλια σύγκρουση της Συρίας έχει προσγειωθεί εντός των ορίων του καταυλισμού.

«Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση», λέει και συνεχίζει:

«Την ημέρα που πραγματοποιούμε το γύρισμα στην Μόρια ξεσπάει καβγάς στην ουρά για το συσσίτιο. Δύο άνθρωποι μαχαιρώνονται, άλλοι ουρλιάζουν πανικόβλητοι βλέποντας το θέαμα... Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής, και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα», συνεχίζει η δημοσιογράφος Κάτριν Νάι.

«Οι εργαζόμενοι λένε ότι έπρεπε να ασχοληθούν με παιδιά ηλικίας 10 ετών και αυτοκτονίας. "Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς" μου λέει ο συντονιστής των Γ.Χ.Σ. Λούκα Φοντάνα. Έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων και παρόλα αυτά λέει ότι η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του...»