Οδικός χάρτης αναβαθμίσεων της Ελλάδας ο «χρησμός» της Fitch

Οδικός χάρτης αναβαθμίσεων της Ελλάδας ο «χρησμός» της Fitch

Σήμερα το βράδυ η Fitch Ratings, ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης από τους τέσσερις που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ, έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την «ετυμηγορία» του για το ελληνικό αξιόχρεο. Είναι δυνατό να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας και βαθιάς ύφεσης; Από τους οίκους αξιολόγησης όχι, όμως οι αγορές δείχνουν να θεωρούν την Ελλάδα μέλος του κλαμπ των χωρών της «επενδυτικής βαθμίδας» που είναι η υψηλότερη κατηγορία αξιολόγησης. 

Η Fitch δίνει αξιολόγηση ΒΒ στην Ελλάδα με σταθερό outlook και μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι παράλογο – αν και με τους οίκους ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις – να υποβαθμίσει τις προοπτικές σε «αρνητικές». Από τον περασμένο Απρίλιο, που η Fitch υποβάθμισε το outlook της Ελλάδας, μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας και οι αναλυτές στην πλειονότητά τους έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία.

Πάνω απ’ όλα, όμως, υπάρχει πλέον μία συμφωνία που αλλάζει όχι μόνο τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά ολόκληρη την αρχιτεκτονική της Ε.Ε., περιορίζει σημαντικά το πολιτικό ρίσκο και γενικότερα την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χθεσινή της έκθεση η Fitch, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για τις αξιολογήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τονίζει δε, ότι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι οι πιο αδύναμες οικονομικά και αυτές που πλήγηκαν περισσότερο από την πανδημία, χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιολόγηση κάθε χώρας ξεχωριστά θα εξαρτηθεί από το πόσο θα ωφελείται η κάθε χώρα από μία πιο ισχυρή οικονομική και νομισματική ένωση αλλά και από το πόσο τα κονδύλια αυτά περιορίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι η Fitch θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητη τόσο την αξιολόγηση όσο και το outlook, ενώ για να ανέβουμε «σκαλοπάτι» θα χρειαστεί πρώτα να περάσει η πανδημία. Θα έχει, ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον η αναφορά της στους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας. Και αυτό γιατί με το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι πλέον πραγματικότητα και το 2021 να θεωρείται έτος ισχυρής ανάπτυξης, ο «χρησμός» της Fitch να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την επιστροφή της Ελλάδας στην «επενδυτική βαθμίδα». Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα να μην προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση αν κρίνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη που να δικαιολογεί την «παρέμβασή» της.

Όλοι ανεξαιρέτως οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν ως βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας τη μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, την ανάπτυξη της οικονομίας με ισχυρούς ρυθμούς και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία αυτή θα είναι πολύ σύντομη από τη στιγμή που θα περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βγάλει ξανά την Ελλάδα από το QE, είτε μέχρι το τέλος του προγράμματος είτε έως την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα που θα σημαίνει και την συμμετοχή της σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ. 

Στις αγορές, πάντως, τα ελληνικά ομόλογα τα πηγαίνουν περίφημα με την απόδοση του 10ετούς να «φλερτάρει» συνεχώς με το ιστορικό χαμηλό του 0,92% και να υποχωρεί χθες στο 1,036 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου. Με τις πλάτες της ΕΚΤ και μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν πλέον τους ελληνικούς τίτλους ως τίτλους της κατηγορίας junk, την ώρα που πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Έτσι, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας και βαθιάς ύφεσης αποκαθίσταται σταδιακά η σχέση της Ελλάδας με την επενδυτική κοινότητα.