Οδηγός για ασφαλές Πάσχα με μάσκες και self-test

Οδηγός για ασφαλές Πάσχα με μάσκες και self-test

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας και η δραστική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών δεν πρέπει να μεταφραστεί στο λανθασμένο μήνυμα πως ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό, ειδικά τώρα, που ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και όπως είναι αναμενόμενο, η έξοδος για το Πάσχα θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού θα περάσει το Πάσχα στο χωριό (μετά από διετή απαγόρευση της Πασχαλινής εξόδου) και θα βρεθεί κοντά σε ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους, που είναι ευπαθή άτομα.

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας θα ταξιδέψουν σε νησιά στον Αργοσαρωνικό, το Αιγαίο και το Ιόνιο, που εκεί- όπως εξηγούν οι ειδικοί -ο πληθυσμός είναι «κλειστός» και καθώς μετά τους εμβολιασμούς και τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς πέρασε και το κύμα της Όμικρον και κόλλησαν οι περισσότεροι κάτοικοι κορονοϊό, έχει πλέον δημιουργηθεί ένα ικανό τείχος ανοσοποίησης.

Όταν αρχίσουν να φτάνουν οι πρώτοι επισκέπτες, το τείχος αυτό θα διαρραγεί και συνεπώς δεν πρέπει ούτε οι ντόπιοι ούτε οι ταξιδιώτες να χάσουν την εγρήγορσή τους. Τα μέτρα προστασίας που πρέπει όλοι να τηρήσουμε δεν χρειάζεται μετά από δύο χρόνια εμπειρίας με την πανδημία να μας τα υπαγορεύσουν οι επιστήμονες, τα υπαγορεύει η κοινή λογική, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Αφού θα συναντήσουμε ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουμε καθημερινή επαφή, θα συχρωτιστούμε με πολύ κόσμο σε εκκλησίες, και πλατείες, στην περιφορά του Επιτάφιου και στην Ανάσταση, σε πλοία, παραλίες (αν το επιτρέψει ο καιρός), εξοχικά κέντρα, μπαρ και μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου θυμίζει ότι πρέπει να φοράμε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς χώρους -εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός- να τηρούμε όσο γίνεται τις αποστάσεις και να κάνουμε ένα self-test προτού συναντήσουμε συγγενείς και φίλους γύρω από το γιορτινό τραπέζι ή σε κάποια έξοδο.

Με δεδομένο ότι η υπο-παραλλαγή Όμικρον 2 που έχει πλέον επικρατήσει είναι ακόμα μεταδοτικότερη της μετάλλαξης Όμικρον και προκαλεί εξίσου ήπια νόσο, οι πιθανότητες να εμφανίσουμε προειδοποιητικά συμπτώματα -αν κολλήσουμε- είναι περιορισμένες, οπότε μόνο με την διενέργεια self-test κι επιβεβαίωση με εργαστηριακό έλεγχο (rapid test) αν έχουμε αμφιβολίες μπορεί να προλάβουμε την διασπορά από ένα «απαρατήρητο» κρούσμα. Άλλωστε γι αυτόν τον λόγο η μετάλλαξη Όμικρον βαφτίστηκε «stealth» (δηλαδή κρυφή), ακριβώς επειδή όπως το μαχητικό Stealth, περνά κάτω από τα ραντάρ (της επιδημιολογικής επιτήρησης).

Από τη δική του μεριά, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης συστήνει να συναντούμε τους συγγενείς και τους φίλους σε ανοιχτό χώρο και να περάσουμε τις περισσότερες ώρες των διακοπών του Πάσχα έξω στον καθαρό αέρα (όπου η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι υπο-δεκαπλάσια), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Στο διάστημα αυτών των ημερών όσοι δεν έχουν κάνει τις αναμνηστικές δόσεις και είναι δικαιούχοι, καλό θα είναι να τις κάνουν άμεσα, καθώς η αναμνηστική δόση προσφέρει εντός 24-48 ωρών επιπλέον προστασία από τη σοβαρή νόσηση, τη διασωλήνωση και τον θάνατο. Το ευεργετικό της αποτέλεσμα εκδηλώνεται πολύ γρήγορα, με τα ευρήματα των μελετών να επιβεβαιώνουν ότι η 3η δόση (1η αναμνηστική) εξασφαλίζει 91% προστασία από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και διασωλήνωσης και 60% προστασία από την μετάδοση του κορονοϊού ακόμα και με τις υπερ-μεταδοτικές μεταλλάξεις, ενώ η πιο πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι στα άτομα άνω των 60 ετών (και ακόμα περισσότερο στα άτομα άνω των 70 ετών), η 4η δόση (2η αναμνηστική) εξασφαλίζει σε σύγκριση με την 3η δόση, 68% επιπλέον προστασία από τη σοβαρή νόσηση και 74% επιπλέον προστασία από τον κίνδυνο θανάτου.

Καθώς ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας -οι θάνατοι- δείχνουν απρόσμενη αντοχή στην αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενου νοσήματος ή ανοσοκαταστολής δεν πρέπει να χαλαρώσουν και να θεωρήσουν ότι ο συναγερμός πέρασε. Ο κορονοϊός δεν είναι γι αυτούς μια γρίπη, θυμίζει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και συνιστά να μην σταματήσουν να φορούν τη μάσκα τους όπου κι αν βρίσκονται και να ενημερώσουν το γιατρό τους με το πρώτο σύμπτωμα.