Οδηγός αντηλιακής προστασίας στην πόλη και στις διακοπές

Οδηγός αντηλιακής προστασίας στην πόλη και στις διακοπές

Έτσι όπως το τείχος ανοσίας θα μας προστατέψει από την διασπορά του κορονοϊού, κατά τον ίδιο τρόπο μία ασπίδα προστασίας πρέπει να μας προστατεύει στην πόλη και στις διακοπές από το σκοτεινό «πρόσωπο» του ήλιου-τις βλαβερές επιδράσεις του-οι οποίες περιλαμβάνουν το έγκαυμα, το βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το πιο φονικό μελάνωμα.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του μελανώματος και μάλιστα στο μεταστατικό μελάνωμα χάρη στην ανάπτυξη ανοσοθεραπειών είναι βέβαια θεαματική ωστόσο αυτό δεν μειώνει καθόλου την σοβαρή επίπτωση του μελανώματος στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής.

Το μελάνωμα έχει την ιδιότητα να είναι ο μοναδικός καρκίνος που είναι εξαρχής ορατός διά γυμνού οφθαλμού, αφού συνήθως σχηματίζεται στην επιφάνεια του δέρματος σε έναν προϋπάρχοντα σπίλο (μια ελιά) και μπορεί ο ασθενής να το αντιληφθεί ο ίδιος αν εξετάζεται τακτικά, προσέχει τις ελιές του, ψάχνει να δει «σημάδια», μεταβολή στο σχήμα, το μέγεθος το χρώμα και τα όρια και εάν έχει πολλούς σπίλους υποβάλλεται εφόσον το συστήσει και ο γιατρός του στην λεγόμενη χαρτογράφηση σπίλων που είναι μία ψηφιακή φωτογραφία των δερματικών σπίλων.

Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών σύμφωνα με έρευνες της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας κινδυνεύουν περισσότερο από μελάνωμα όταν εκτίθενται πολλές ώρες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον ήλιο από τους ανθρώπους της περιφέρειας που είναι στον ήλιο εκτεθειμένοι χειμώνα- καλοκαίρι. Μία άλλη συμπεριφορά η οποία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος είναι τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα στην νηπιακή, την παιδική και την εφηβική ηλικία, καθώς δημιουργούν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί αργότερα μελάνωμα ενώ η σταγόνα στο ποτήρι του κινδύνου ξεχειλίζει με το σολάριουμ το οποίο είναι καρκινογόνο όπως και το τσιγάρο.

Η χρήση αντηλιακού-συστηματική και σωστή-μειώνει στο μισό τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος και θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως το αντηλιακό μας προστατεύει όταν το φοράμε και όχι όταν είναι μέσα στην τσάντα της παραλίας, όπως λέει ο καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Τα αντηλιακά επίσης πρέπει να μην είναι αυτά που ξέμειναν σε μία τσάντα παραλίας από την προηγούμενη σεζόν γιατί τότε τα φίλτρα τους θα έχουνε λήξει. Δεν πρέπει λοιπόν να έχουν αφεθεί σε τσάντες ή σε αυτοκίνητα για καιρό κάτω από τον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες και να τα ανανεώνουμε τακτικά πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν θεωρούμε πως είναι πλήρως «αδιάβροχα», πρέπει να ανανεώνονται κάθε 2 h.

Πρόωρη γήρανση κάτω από τον ήλιο 

Ο ήλιος μέσω της φωτογήρανσης δημιουργεί πιο γρήγορά ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση στην επιδερμίδα. Πρόκειται για μία σειρά σημαδιών που περιγράφονται με τον όρο φωτογήρανση. Από τις δύο ακτινοβολεί η ακτινοβολία UVB είναι αυτή που ευθύνεται για το μαύρισμα και για το έγκαυμα ενώ η UVA είναι πιο επικίνδυνη, καθώς προκαλεί τις δερματικές αλλοιώσεις οι οποίες σχετίζονται με αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 80% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται σε ένα συνδυασμό επιθέσεων από το εξωτερικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τον ήλιο και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως δεν ευθύνεται μόνο ο καλοκαιρινός ήλιος των διακοπών, αλλά στην εξίσωση συμμετέχει όλη η έκθεση στον ήλιο ακόμα και μέσα στην πόλη.

Για να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας νεανική και να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας στην φωτογήρανση πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με αντιοξειδωτική σύνθεση στην πόλη στο πλαίσιο της καθημερινής φροντίδας του δέρματος. Για τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη αλλά και για τα σπορ χρειαζόμαστε κάτι ανάλαφρο, να δροσίζει την επιδερμίδα και ταυτόχρονα να της προσφέρει εκείνα τα αντιοξειδωτικά στοιχεία-έναν φραγμό- που διασφαλίζει ότι θα διατηρήσει την νεανική της λάμψη και τη βελούδινη ύφη της.

Μήπως το παρακάνουμε με τα αντηλιακά;

Σε μία μερίδα κόσμου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ήλιος είναι τόσο κακός που δεν πρέπει να έχουμε οποιαδήποτε έκθεση στις ακτίνες του κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D η οποία σύμφωνα με έρευνες στην Ελλάδα καταγράφεται σε ένα ποσοστό περίπου 70% του εγχώριου πληθυσμού. Για να συνθέσει το δέρμα μας βιταμίνη D- την λεγόμενη βιταμίνη του ήλιου- χρειαζόμαστε 10 με 20 λεπτά την ημέρα. Αρκεί μία βόλτα έξω με ακάλυπτα χέρια χωρίς αντηλιακό.

Αρκετά ηλικιωμένα άτομα, πάντως, αποφεύγουν τελείως τον ήλιο το καλοκαίρι ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τα νήπια και τα παιδιά καθώς οι γονείς φοβισμένοι μήπως τα πιτσιρίκια τους τσουρουφλιστούν τα κρατάνε μακριά από τον ήλιο τις ζέστες ώρες της ημέρας ή τους φορούν αδιάβροχο ολόσωμο μαγιό. Λίγος ήλιος ωστόσο χρειάζεται γιατί είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D, που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό κι επειδή είναι το ισχυρότερο αντικαταθλιπτικό της φύσης.