«Όχι» της Πελόζι σε ξεχωριστό πακέτο στήριξης για τις αεροπορικές εταιρείες

«Όχι» της Πελόζι σε ξεχωριστό πακέτο στήριξης για τις αεροπορικές εταιρείες

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελοζι ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί ένα ξεχωριστό πακέτο στήριξης για τις αεροπορικές εταιρείες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς για μια ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά την αμερικανική οικονομία.

Η δήλωση της Πελόζι έρχεται την ώρα που οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ετοιμάζονται για χιλιάδες απολύσεις δίχως νέα ομοσπονδιακή στήριξη, αφού πριν λίγες μέρες έληξε και τυπικά η ισχύς του προηγούμενου πακέτου στήριξης ύψους 25 δισεκατομμύριων ευρώ. 

Βάση αυτού οι εταιρείες δεν μπορούσαν να κάνουν απολύσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο, ήδη, η United Airlines έχει στείλει ειδοποιήσεις σε 16,000 υπαλλήλους της για περικοπές των θέσεων εργασίας τους, την ώρα η American Airlines έχει στείλει 19,000 αντίστοιχες ειδοποιήσεις.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες Delta, Southwest, American Airlines και United των ΗΠΑ έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Η ταξιδιωτική ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και η κίνηση στα αεροδρόμια αγγίζει το 30% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και κατά την περισσότερο προσοδοφόρα περίοδο. 

Σημειώνεται ότι η νομοθετική πρόταση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ονομασία "HEROES Act 2.0" η οποία πέρασε πριν 10 μέρες 

προβλέπει μεν νέα οικονομική ενίσχυση 25 δισεκατομμύριων δολαρίων, ωστόσο αποτελεί μέρος πακέτου στήριξης ύψους 2,2 τρισεκατομμύριων δολαρίων. 

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες τις οποίες διεξήγαγε ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν με την Νάνσι Πελοζι, τονίζοντας ότι θα φροντίσει για ένα "νέο πακέτο μετά τις εκλογές".