Κύπρος: «Όχι» σε κυρώσεις στη Λευκορωσία χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία 

«Όχι» σε κυρώσεις στη Λευκορωσία χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία 

Μπλόκο έβαλε η Κύπρος στην προσπάθεια αποσύνδεσης των κυρώσεων προς την Λευκορωσία με εκείνες προς την Ρωσία, υπέρ της οποίας τάσσονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά το σημερινό Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών της ΕΕ, η Λευκωσία επέμεινε στην θέση της ότι η συναίνεσή της στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας συνδέεται με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την συνεχιζόμενη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των κυρώσεων για τη Λευκορωσία και των κυρώσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση.  Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα. 

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου διεξήχθη χωριστή συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ισχυρή στήριξη της Κύπρου για υιοθέτηση κυρώσεων, ως απάντηση στην ανησυχητική κατάσταση στη χώρα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ ενός ακόμη ισχυρότερου εργαλείου μέτρων για τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων και τομεακών κυρώσεων. Οι υπουργοί συμφώνησαν όπως τα δύο ζητήματα παραπεμφθούν στους ηγέτες στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ζ. Μπορέλ: Ισχυρό μήνυμα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για το ζήτημα της Λευκορωσίας

Από την πλευρά του ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ  Ζ.Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, μετά το συμβούλιο, ανέφερε ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ έστειλαν ισχυρό μήνυμα στην Λευκορωσία. «Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας» είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini.

AP Photo/Darko Vojinovic