7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

«Όχι» Μπάιντεν στην άρση κυρώσεων στο Ιράν 

«Όχι» Μπάιντεν στην άρση κυρώσεων στο Ιράν 

Αποφασισμένος να διατηρήσει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ στο Ιράν, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αν πρώτα η Τεχεράνη δεν σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο.

Ο Μπάιντεν έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο "Face the Nation" του CBS News λίγες ώρες μετά τη δήλωση του ανωτάτου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα δώσει ποτέ εντολή να σταματήσει ο εμπλουτισμός του ουρανίου, αν πρώτα δεν αρθούν οι κυρώσεις. 

Οι Ιρανοί ιθύνοντες διαμηνύουν όμως ότι δεν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις Τραμπ που έχουν "στραγγίξει" την οικονομία της χώρας.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ανακόψει τον ρυθμό του πυρηνικού της προγράμματος προτού η Ουάσιγκτον άρει τις κυρώσεις και ζήτησε, ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε βελτίωση, την άμεση άρση τους.

Επιπρόσθετα, o Χαμενεϊ είναι ξεκάθαρος: το Ιράν δεν διαπραγματεύεται το βαλλιστικό του πρόγραμμα, ούτε σκοπεύει να εγκαταλείψει τους συμμάχους του ήτοι την στήριξή του στη Δαμασκό, στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, στους Χούθι της Υεμένης και στις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν κλιμάκωσε τις παραβιάσεις του σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015 - γνωστή ως JCPOA - και έχει εμπλουτίσει το ουράνιο στο 20%, υψηλότερο από το ποσό που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας. Μια πυρηνική βόμβα απαιτεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε πάνω από 90 τοις εκατό.

Οι τελευταίες τριμηνιαίες εκτιμήσεις του πυρηνικού παρατηρητή του ΟΗΕ τον Νοέμβριο δείχνουν ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν είχε αυξηθεί σε 2,4 τόνους, περισσότερο από 10 φορές το επιτρεπόμενο ποσό βάσει της συμφωνίας, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερη ποσότητα έναντι των οκτώ τόνων που είχε πριν.

Κατά μία εκδοχή, οι Αρχές της Τεχεράνης χρησιμοποιούν την επανέναρξη της λειτουργίας των υπόγειων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στην τοποθεσία Φορντό ως διαπραγματευτικό χαρτί, για να επιτύχουν την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία προς τη διοίκηση Μπάιντεν. Παράλληλα, η Τεχεράνη αναζητεί τρόπους να απαντήσει στις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έστειλαν στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 (ο τύπος που μεταφέρει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες) για πτήσεις κοντά στον εναέριο χώρο του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο.

Από την άλλη το Ισραήλ δείχνει ότι είναι διατεθειμένο να αναλάβει από μόνο του δράση αν απαιτηθεί κατά του Ιράν, με αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και πριν τις εκλογές της 23ης Μαρτίου.