ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις ανέργων

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις ανέργων

Παρατείνεται, μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το νέο «πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων άνεργων νέων, ηλικίας 18 έως 29 ετών», με έμφαση στις γυναίκες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στόχος του νέου προγράμματος είναι η υποστήριξη άνεργων νέων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε ποιοτικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, τα βασικά στάδια του προγράμματος έχουν, ως εξής:

- Παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (ΣΑΕΠ) σε έως 5.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέσω πενθήμερου σεμιναρίου νέας επιχειρηματικότητας.

- Παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης (coaching) για την ωρίμανση των επιχειρηματικών ιδεών τους και τη διαμόρφωση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων σε έως 3.000 (από τους 5.000) άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η καθοδήγηση θα περιλαμβάνει έξι συνεδρίες (μία διά ζώσης και πέντε εξ αποστάσεως).

- Προκήρυξη προγράμματος επιχειρηματικότητας για 2.500 άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών. Στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων όσων θα έχουν ολοκληρώσει τις δράσεις συμβουλευτικής και καθοδήγησης (coaching) επιχειρηματικών σχεδίων, όπως περιγράφονται στα παραπάνω στάδια.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με συγκριτική αξιολόγηση, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μοριοδότησης και θα επιλεγούν οι πλέον ολοκληρωμένες και βιώσιμες προτάσεις. Έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες, οι οποίες θα καλύψουν τουλάχιστον το 60% των θέσεων του προγράμματος. Το ποσό της ενίσχυσης και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 10.000 ευρώ και 12 μήνες ή 17.000 ευρώ και 18 μήνες.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43.400.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων-“ΠΑΝ”. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ