Ο Ζαν Καστέξ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Ζαν Καστέξ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Ζαν Καστέξ, ο ανώτατος αξιωματούχος που ανέλαβε την εφαρμογή του σχεδίου άρσης της καραντίνας, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας που διόρισε ο Εμμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ, με αποστολή να οδηγήσει την κυβέρνηση στον «νέο δρόμο» που υποσχέθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Καστέξ, 55 χρονών, υπηρέτησε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της προεδρίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί από το 2010 έως το τέλος της προεδρικής θητείας.

Σύμφωνα με τον Φρανκ Λουβριέ, πρώην σύμβουλο του Προέδρου, ο Καστέξ «είναι ένας ελβετικός σουγιάς, έχει επαφές σχεδόν παντού, ξέρει να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει εκεί που πρέπει να γίνει», όπως αναφέρει το BFMTV.

Γνώστης των κοινωνικών υποθέσεων και ιδιαίτερα του νοσοκομειακού τομέα, ο νέος πρωθυπουργός είχε επιφορτιστεί στα τέλη Απριλίου να οδηγήσει τη Γαλλία στην έξοδο από την καραντίνα, διαδικασία για την οποία υιοθέτησε μια «ολιστική προσέγγιση» προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τώρα καλείται να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας.

Ο ανασχηματισμός έρχεται λίγες μέρες μετά το θρίαμβο του οικολογικού κινήματος στις δημοτικές εκλογές και την εκλογική κατάρρευση του προέδρου Μακρόν ο οποίος εδώ και καιρό έβλεπε τον Έντουαρντ Φίλιπ να απολαμβάνει υψηλότερη δημοτικότητα από τον ίδιο. 

Σημειώνεται ότι το κόμμα του προέδρου  «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) έχασε στα μέσα Μαΐου την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά την «απόσχιση» ορισμένων βουλευτών, δίνοντας τροφή σε σενάρια πρόωρων εκλογών.

Πέραν αυτών ο Μακρόν συνεχίζει να  αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα όπως την αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και την οικονομία η οποία υπέστη σοβαρό πλήγμα λόγω του κορονοϊού. 

Διαβάστε ακόμα:

- Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Εντουάρ Φιλίπ

Ο πρώην πρωθυπουργός και δύο πρώην υπουργοί «ελέγχονται» για την πανδημία