Ο ξεχωριστός ΤζουΒόν Χάρισον

Ο ξεχωριστός ΤζουΒόν Χάρισον

Στον στίβο, σε γενικές γραμμές, θεωρείται λογικό ένας καλός σπρίντερ να είναι και καλός άλτης στο μήκος ή ένας ταλαντούχος δρομέας να μπορεί να πετύχει τόσο στα 800 μέτρα ή στα 10.000. Παραδείγματα όπως του Αλμπέρτο Χουαντορένα και του Καρλ Λιούις έχουν μείνει ανεξίτηλα στον χρόνο, ενώ πιο πρόσφατα ξεχώρισε η Ολλανδή, Σιφάν Χασάν, η οποία έχει ευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεκόρ στα 1.500 και στα 10.000 μέτρα. Ωστόσο, η περίπτωση του ΤζουΒόν Χάρισον ανήκει σε διαφορετική κατηγορία. Αυτός ο 22χρονος αθλητής από τις Η.Π.Α. που σπουδάζει στο κολέγιο LSU έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος στο ύψος και στο μήκος σε ανοιχτό γήπεδο!

Τα νούμερα είναι εξαιρετικά. Ο πρώτος στην ιστορία (από τότε που καταγράφονται οι επιδόσεις) με τουλάχιστον 2,30 μ. στο ύψος και 8,40 μ. στο μήκος! Πέραν των σπρίντερ αναμένεται να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των trials στις Η.Π.Α. στο τέλος του Ιουνίου που θα γίνουν στο «Χέιγουορντ Φιλντ» του Γιουτζίν και όπου θα καθοριστεί η κατάρτιση της ομάδας στίβου των Η.Π.Α. ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Το παρατσούκλι του είναι Mr. Jumps, ο κύριος άλματα, δηλαδή, κι ως τώρα έχει τις μίνιμουμ επιδόσεις για να ταξιδέψει στην Ιαπωνία. Πριν μερικές ημέρες ξεπέρασε τον πήχη των 2,36 μέτρων στο άλμα, βελτιώνοντας κατά έξι εκατοστά την καλύτερη του προσωπική επίδοση. Πριν ένα μήνα έκανε 8,44 μέτρα στο μήκος. Φέτος πανηγύρισε και το νταμπλ στον κλειστό στίβο του κολεγιακού πρωταθλήματος των Η.Π.Α.

Στο LSU, το οποίο έχει μια διάσημη ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου, μεταξύ σοβαρού και αστείου λένε πως αυτό που έχασε το άθλημά τους, το κέρδισε ο στίβος. Ο Χάρισον, γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Αλαμπάμα, ενδιαφερόταν αρχικά για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Με ύψος 1,93 μ. θα μπορούσε να πετύχει σε αμφότερα. Ο Τομ Λέιν, προπονητής του στίβου του LSU, όμως, τον έπεισε ν' ασχοληθεί με τα άλματα. Μάλιστα, ο Λέιν τον έβαλε και στο ίδιο δωμάτιο μαζί με τον Αρμάντ Ντουπλάντις, τον Σουηδό παγκόσμιο ρέκορντμαν στο άλμα επί κοντώ!