Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των 60+ βάζει τέλος στα σενάρια «χριστουγεννιάτικου» lockdown

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των 60+ βάζει τέλος στα σενάρια «χριστουγεννιάτικου» lockdown

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία κίνηση έκπληξη, μια και κανείς δεν γνώριζε την πρόθεση του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η επιλογή Μητσοτάκη να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα στον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών και παράλληλα να επιβάλλει πρόστιμο σε όλους όσοι παραμείνουν αρνητικοί ήταν άγνωστη μέχρι και σχεδόν την τελευταία στιγμή πριν από την ανακοίνωση της. 

Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται πως είναι και η τελευταία σε ανάλογο επίπεδο αυστηρότητας που προτίθεται να πάρει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Όπως σημειώνει στο liberal.gr ενημερωμένη πηγή με την επιβολή του υποχρεωτικού χαρακτήρα στους άνω των 60 ολοκληρώνεται επί της ουσίας ο κύκλος λήψης των αυστηρών, οριζόντιων μέτρων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλοι  περιορισμοί μέχρι και μετά την Πρωτοχρονιά, εκτός και επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό η επιδημιολογική εικόνα» σημειώνει η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους περιορισμός στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα την περίοδο των γιορτών. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση, των κρουσμάτων και η προοπτική αποκλιμάκωσης είναι βέβαιες, δημιουργώντας αισιόδοξες σκέψεις. 

Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα αναφορικά με την καινούργια μετάλλαξη, αποφεύγοντας τις γρήγορες εκτιμήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ορισμένα πρώτα στοιχεία από την πλευρά των επιδημιολόγων, τα οποία επισημαίνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «πιάνει» την «όμικρον», άγνωστο όμως ακόμα σε ποιο βαθμό. 

Παράλληλα, μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν προκαλεί βαρύτερη νόσηση, έστω και αν είναι πιο μεταδοτική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε για την απόφαση του να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60, το πρωί της Τρίτης. 

Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, αφού είναι βέβαιο ότι  ένα κομμάτι των ανθρώπων αυτών θα δυσαρεστηθεί από τη λογική της υποχρεωτικότητας. 

Παρόλαυτα δύο στοιχεία φαίνεται ότι βάρυναν στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη μία η αργή αντίδραση των περισσότερων από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αναφορικά με τη μεταφορά στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι  60+, όταν προσβάλλονται από τον ιό αναζητούν ιατρική βοήθεια μετά από την έβδομη μέρα, κάτι που κάνει τη θεραπεία τους πιο δύσκολη και άρα η πιθανότητα επιπλοκών μεγαλώνει.  

Από την άλλη ο πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητο πως θα έπρεπε να ληφθεί μία απόφαση προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα, μια και ο αριθμός εμβολιασμών στους άνω των 60 είναι πολύ χαμηλός. 

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα περιμένει και την ευρωπαϊκή αντίδραση στην "όμικρον". Πληροφορίες θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκαλεί μία έκτακτη σύνοδο για τη νέα μετάλλαξη μέσα στις επόμενες μέρες, κίνηση την οποία στηρίζει και η Ελλάδα που θεωρεί απαραίτητο τον κοινό βηματισμό των 27 σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.