Ο υπό την ηγεσία της Ρωσίας συνασπισμός ΟΣΣΑ πραγματοποιεί ασκήσεις στα σύνορα Τατζικιστάν -Αφγανιστάν

Ο υπό την ηγεσία της Ρωσίας συνασπισμός ΟΣΣΑ πραγματοποιεί ασκήσεις στα σύνορα Τατζικιστάν -Αφγανιστάν

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), ένας μετασοβιετικός συνασπισμός που τελεί υπό την ηγεσία της Ρωσίας, άρχισε σήμερα τις μεγαλύτερες εδώ και χρόνια στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν, εν μέσω διασυνοριακών εντάσεων και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ των νέων ηγετών των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και των μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.

Σε αντίθεση με τους άλλους βόρειους γείτονες του Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν de facto αναγνωρίσει την ηγεσία των Ταλιμπάν και έχουν αρχίσει να οικοδομούν σχέσεις συνεργασίας με την Καμπούλ, το Τατζικιστάν έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει το ισλαμιστικό κίνημα και υπάρχουν αναφορές για αύξηση των στρατευμάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΟΣΣΑ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 5.000 στρατιωτικοί, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι Ρώσοι στρατιώτες, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και του Τατζικιστάν.

Οι διάρκειας έξι ημερών στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από σειρά ασκήσεων μικρότερης κλίμακας που είχαν πραγματοποιηθεί κοντά στα αφγανικά σύνορα από τη Ρωσία και τους συμμάχους της στην Κεντρική Ασία κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία ανησυχεί για την πιθανότητα διείσδυσης ισλαμιστών μαχητών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί ως το νότιο αμυντικό της ανάχωμα.

Η Μόσχα διαθέτει στρατιωτική βάση στην πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία (Τατζικιστάν) και έχει διαβεβαιώσει την Ντουσανμπέ ότι θα την βοηθήσει σε περίπτωση οποιασδήποτε διασυνοριακής εισβολής.

Μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες στις οποίες θα συμμετάσχουν επίσης η Κίνα, το Πακιστάν, η Ινδία και το Ιράν, αν και ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια πρόοδο.

Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, δήλωσε επίσης ότι αξιωματούχοι από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και το Πακιστάν θα συναντηθούν χωριστά στη Μόσχα αύριο Τρίτη για να καταλήξουν σε ενιαία θέση σχετικά με τη μεταβαλλόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν.