Ο Τζουάν Λαπόρτα, ξεχωριστός πρωταγωνιστής στο «El Clásico»

Ο Τζουάν Λαπόρτα, ξεχωριστός πρωταγωνιστής στο «El Clásico»

Πριν από τέσσερις μήνες στις 15 Δεκεμβρίου, ο Τζουάν Λαπόρτα δεν θα μπορούσε να στείλει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα πως ήθελε να επιστρέψει στη Μαδρίτη ως πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Για τους σκοπούς της προεκλογικής του εκστρατείας πλήρωσε και κρέμασε ένα μεγάλο πανό 100 μέτρα μακριά από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου», το γήπεδο της Ρεάλ, με τη φωτογραφία του και το σλόγκαν: «Ganas de volver a veros», δηλαδή «έχω όρεξη να σας ξαναδώ». Ηταν η πιο σημαντική κίνηση οποιουδήποτε εκ των υποψήφιων προέδρων της Μπάρτσα. Το ότι έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα και όχι στη Βαρκελώνη, λέει πολλά για τον χαρακτήρα του. Γι' αυτό και είναι ένας από τους ξεχωριστούς πρωταγωνιστές του σαββατιάτικου (10/4) «El Clásico». Αυτή τη φορά όχι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», αλλά στο «Εστάδιο Αλφρέδο Ντι Στέφανο» (22:00, COSMOTE TV SPORT 2).

Ο Λαπόρτα έζησε ιστορικές στιγμές ως πρόεδρος της Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη. Πανηγύρισε τέσσερις νίκες στην... αυλή της «βασίλισσας» σε επτά επισκέψεις. Οι δύο έχουν γίνει «χρυσές» σελίδες στην ιστορία όχι μόνο της Μπάρτσα, αλλά του ισπανικού ίσως και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οπως και μια από τις ήττες του.

Στις 19 Νοεμβρίου του 2005, η Μπάρτσελόνα νίκησε με 3-0. Ηταν η νύχτα που οι οπαδοί της Ρεάλ αποθέωσαν τον Ροναλντίνιο. «Προκαλεί ικανοποίηση και μας γεμίζει με υπερηφάνεια να βλέπεις το κοινό της αντιπάλου ν' αναγνωρίζει την ποδοσφαιρική επίδειξη της Μπαρτσελόνα. Σίγουρα, ένα από εκείνα τα παιχνίδια που δεν ήθελες να τελειώσουν», είπε μετά το ματς. Τον Μάιο του 2008, καθώς έβλεπε τη δύση του άστρου του Βραζιλιάνου, παρακολούθησε και τους παίκτες της ομάδας του να κάνουν το pasillo στους πρωταθλητές.

Στις 2 Μαΐου του 2009, όμως, ήταν εκεί στη «γέννηση» του Λιονέλ Μέσι ως «ψεύτικο 9άρι», στο καλύτερο ματς που έχει παίξει ποτέ η Μπαρτσελόνα στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης και παρακολούθησε τον Κάρλες Πουγιόλ να φυλάει την senyera, την καταλανική σημαία, στο περιβραχιόνιο του αρχηγού και τον Τζεράρ Πικέ να δείχνει σε όλους τα χρώματα της φανέλας καθώς σκόραρε το τελευταίο γκολ στο ιστορικό 6-2. Στο ντοκιμαντέρ «Take the Ball, Pass the Ball», που εξιστορεί την πορεία της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Τσάβι είπε: «θα πεθάνω σκεπτόμενος αυτό το ματς». Ο Λαπόρτα, πάλι, δήλωσε: «εκείνη η ομάδα... το ποδόσφαιρο που έπαιζε ήταν τέχνη. Οταν κατακτήσουν όσα εκείνη η ομάδα και όταν νικήσουν με 6-2 στο “Καμπ Νόου”, τα λέμε»...

Τώρα, όμως, είναι μια νέα εποχή. Αγωνιστικά τουλάχιστον. Το «El Clásico» είναι άκρως σημαντικό βαθμολογικά. Η Μπαρτσελόνα είναι 2η στο ισπανικό πρωτάθλημα με 65 βαθμούς, έναν πίσω από την πρωτοπόρο Ατλέτικο Μαδρίτης και δύο πάνω από την 3η Ρεάλ. Ναι μεν οι «μπλάνκος» δεν θα έχουν το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούμενο από τους Σέρχιο Ράμος και Ραφαέλ Βαράν, αλλά η νίκη τους την Τρίτη με 3-1 επί της Λίβερπουλ για το Champions League τους καθιστά το φαβορί.

Ενας μήνας Λαπόρτα

Ο Λαπόρτα κέρδισε τις εκλογές στις 7 Μαρτίου. Το Σάββατο συμπληρώνεται ένας μήνας από την επιστροφή του. Σ' αυτό το διάστημα, ο σύλλογος πήδηξε από το άρμα του Φλορεντίνο Πέρεθ, προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης. Οσο στην «κυβέρνηση» των «μπλαουγκράνα» ήταν ο Σάντρο Ροσέλ πρώτα και ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου έπειτα, οι δύο ομάδες είχαν κοινή ατζέντα σε πολλά θέματα κυρίως όσον αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα και στην πίεση προς την UEFA για μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα.

Η τελευταία πράξη του «Μπάρτο» προτού παραιτηθεί γνωρίζοντας πως θα... σκάσει το «Barçagate» ήταν ν' ανακοινώσει πως το κλαμπ συμφώνησε να λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή Super League. Η ποδοσφαιρική βιομηχανία έχει αποδεχθεί πως η διοργάνωση που θ' αντικαθιστούσε το Champions League είναι δημιούργημα του Πέρεθ. Με τη Μπαρτσελόνα εκτός κάδρου η πρότασή του αποδυναμώθηκε. Είναι, όμως, αρκετό αυτό ώστε να τον φοβηθούν στη Μαδρίτη; Ο Πέρεθ ίσως όχι ακόμη, μια και η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, αλλά σίγουρα η εκλογή του Λαπόρτα τάραξε τα πολιτικά νερά. Με το «καλημέρα» έλαβε την προειδοποίηση να μην ανακατέψει, τουλάχιστον άμεσα, τον σύλλογο στο καταλανικό ζήτημα Πάντως, η ομάδα του θα κατέβει στο γήπεδο με ειδικά σχεδιασμένη φανέλα που θα έχει τα χρώματα της senyera ή αν θέλετε της estelada, της σημαίας της «ανεξάρτητης» Καταλονίας.

Οι πρώτες κινήσεις του 58χρονου δικηγόρου ήταν προσανατολισμένες στο να ενισχύσουν την παρουσία του συλλόγου του στους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς. Εγινε μέλος του Δ.Σ. της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αυτομάτως από τη Μαδρίτη άρχισε η... γκρίνια, ιδίως όταν η Μπάρτσα νίκησε με 1-0 τη Βαγιαδολίδ την περασμένη Δευτέρα σε ματς όπου δεν καταλογίστηκε πέναλτι εις βάρος της και αποβλήθηκε με αυστηρή κόκκινη παίκτης της αντιπάλου. Μέχρι να οριστεί ο ρέφερι Ματέου Λαόθ στο «El Clásico», που προκαλεί πανικό στη Μπαρτσελόνα, στη Ρεάλ φοβούνταν πως θα τους έβαζαν διαιτητή με τον οποίο θα έχαναν από την... σέντρα. «Προσοχή σε ποιον θα μας στείλουν», σχολίαζαν στο εσωτερικό της ομάδας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα As. Πέραν αυτού, άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με την UEFA και την ECA, τον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Συλλόγων και τη FIFA.

Τον φοβούνται ή όχι, ο Λαπόρτα ακολουθεί τη φιλοσοφία του «δασκάλου» όπως αποκαλούσε τον Γιόχαν Κρόιφ. Πάει το παιχνίδι στο μισό του αντιπάλου. Φάνηκε με το πανό και το σλόγκαν πως δεν είναι εκεί για να παίξει άμυνα όπως ο Ροσέλ κι ο Μπαρτομέου και έγινε ακόμη πιο ισχυρό το συναίσθημα όταν συνάντησε τον Μίνο Ραϊόλα, ατζέντη του Νορβηγού σταρ της Ντόρτμουντ, Ερλινγκ Χάαλαντ. Μια ομάδα με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη να συζητά μ' ένα από τα «διαμάντια» της αγοράς, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να τον πάρει, αλλά παράλληλα με την σιγουριά πως μπορεί να τον κάνει πιο ακριβό για τους άλλους – συμπεριλαμβανομένης της Ρεάλ Μαδρίτης.

«Θα φέρει ξανά την αισιοδοξία στον σύλλογο και στη χώρα (σ.σ. εννοεί την Καταλονία)», είπε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και θρύλος του κλαμπ, Πεπ Γκουαρδιόλα. Και πλέον στο περιβάλλον του συλλόγου νιώθουν καλύτερα για την παραμονή του Λιονέλ Μέσι. Οι ιδιοκτήτες – μέλη της Μπαρτσελόνα, τον Λαπόρτα είχαν όρεξη να ξαναδούν.