Ο Τσιτσιπάς κόντρα «στον πιο δυνατό όλων» για μια θέση στον τελικό

Ο Τσιτσιπάς κόντρα «στον πιο δυνατό όλων» για μια θέση στον τελικό

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς διεκδικεί σήμερα (10.30) την πρόκρισή του στον τελικό του Αυστραλιανού Open. Ο Ελληνας τενίστας αντιμετωπίζει τον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ στη «Ροντ Λέιβερ Αρίνα» για ν' αποκτήσει το δικαίωμα της διεκδίκησης του πρώτου Grand Slam της καριέρας του. Στον τελικό της Κυριακής περιμένει ήδη ο Νόβακ Τζόκοβιτς που χθες έβαλε τέλος στο όνειρο του Ασλάν Καράτσεφ νικώντας τον με 3-0 σετ (6-3, 6-4, 6-2).

Ο Μεντβέντεφ δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος. Ο Τσιτσιπάς, όμως, προέρχεται από μια επική... «remontada», όπως την χαρακτήρισε η γαλλική εφημερίδα L' Equipe. Η ισπανική λέξη ρεμοντάδα που σημαίνει ανατροπή, χρησιμοποιείται από τους Γάλλους, αλλά και τους Ισπανούς, κυρίως για να θυμίσει την... επική ανατροπή της Μπαρτσελόνα επί της Παρί Σεν Ζερμέν το 2017 στο Champions League, όταν έχοντας χάσει με 4-0 το α' ματς νίκησε στο άλλο με 6-1. Τέτοια διάσταση έδωσαν στη νίκη του Τσιτσιπά κόντρα στον Ναδάλ και δικαίως.

Αναμένεται να έχει και την στήριξη της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης. Το lockdown στην Πολιτεία της Βικτόρια τελείωσε και έτσι από χθες Πέμπτη επετράπη και πάλι η παρουσία θεατών στις εξέδρες του Open. Περίπου 7.500 θα είναι οι τυχεροί και ήδη σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αυστραλίας πολλοί από αυτούς θα είναι Ελληνες.

Δύο διάσημοι κόουτς του αθλήματος, ο Πάτρικ Μουράτογλου, μέντορας του Τσιτσιπά, κι ο Τόνι Ναδάλ, θείος του Ράφα και για χρόνια στο παρελθόν ο προπονητής του, είδαν κάτι ν' αλλάζει στον Ελληνα σταρ. Κι έτσι το κατέθεσαν. «Απέκτησε φτερά ο Τσιτσιπάς και συνέχισε να παλεύει με θάρρος και τόλμη για να κερδίσει την θέση του στον ημιτελικό», έγραψε ο Τόνι Ναδάλ σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα El País. Ο Μουράτογλου, μιλώντας στην L' Equipe, υπογράμμισε κι αυτός τη μαχητικότητα του μαθητή του. «Αυτό που έκανε ήταν πολύ δύσκολο. Κάτι συνέβη στο κεφάλι του, σα να είπε στον εαυτό του: “όχι δεν πρόκειται να φύγω έτσι, πρέπει να παλέψω”. Οποτε άρχισε να παίζει σωστά και αντιλήφθηκε πως θα μπορούσε να νικήσει».

Ο Μουράτογλου είχε σημειώσει πρώτος πως για τον Τσιτσιπά η πραγματική αλλαγή ίσως να έγινε στο ματς που νίκησε με 3-2 σετ τον Θανάση Κοκκινάκη. Με τον Ναδάλ, όμως, ανέβηκε επίπεδο, κυρίως κατάλαβε πως θα μπορούσε να παίξει ήρεμα κι αυτό θα το χρειαστεί κόντρα στον Μεντβέντεφ. «Οταν είναι χαλαρός, τα χτυπήματά του είναι πραγματικά πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε. «Χρειάστηκε να είναι πολύ δυνατός νοητικά. Πριν από έναν χρόνο θα έχανε σε τρία σετ. Γι' αυτό, το ματς ήταν πολύ σημαντικό». Κι αυτό που πέτυχε το έχουν καταφέρει μόλις τρεις στην ιστορία. Γύρισαν από 2-0 σετ για να νικήσουν τον Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ το 2005 στο Μαϊάμι κι ο Φάμπιο Φονίνι το 2015 στο US Open.

«Είναι εμπειρίες που πρέπει να ζήσει στην καριέρα του γιατί έτσι θα καταλάβει και θα νιώσει πολλά πράγματα που θα του χρησιμεύσουν αργότερα. Ο Στέφανος πραγματικά τώρα αρχίζει να είναι σταθερός στην απόδοσή του. Σίγουρα, το επίπεδό του έχει ανέβει. Ναι μεν ήταν ήδη ψηλά κατά καιρούς, αλλά και πολύ χαμηλό σε άλλες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να χάνει συχνά παιχνίδια που δεν θα έπρεπε», συνέχισε ο Μουράτογλου.

Τώρα, σειρά έχει ο Μεντβέντεφ «που ίσως είναι ο πιο δυνατός όλων αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο Μουράτογλου. Ο Ναδάλ προβλέπει μεγάλη... μάχη: «θα δούμε ένα παιχνίδι μεγάλης έντασης και πολύ ισορροπημένο. Τόσο ο Τσιτσιπάς όσο και ο Μεντβέντεφ έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους για να αξίζουν τέτοια πρόβλεψη και για να μας κρατήσουν σε αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή».

Βέβαια, ίσως και η Ναόμι Οσάκα, που απέκλεισε την Σερίνα Γουΐλιαμς (2-0 σετ, 6-3 και 6-4) και πέρασε στον τελικό του Σαββάτου κόντρα στην Αμερικανίδα Μπρέιντι, να έχει... λόγο στο αν θα περάσει ο Τσιτσιπάς. Είπε πως άλλαξε και από ιαπωνική κουζίνα προτίμησε την ελληνική και τί συνέβη; Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Ναδάλ κι εκείνη πέρασε στον τελικό. «Ισως να συνεχίσω να τρώω ελληνικό φαγητό», είπε. Ο Τσιτσιπάς σαφώς και θα το ήθελε αν αυτό σημαίνει πως και εκείνος θα συνεχίσει να νικάει.