Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και ο λογαριασμός που ποτέ δεν άνοιξε...

Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και ο λογαριασμός που ποτέ δεν άνοιξε...

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Στις Δημοκρατίες όταν ο Πρωθυπουργός «δίνει εντολή» να ανοίξει ένας «ειδικός λογαριασμός 5,5 δισ. ευρώ» αυτός ο λογαριασμός πρέπει κάπου να υπάρχει. Ο Υπουργός Οικονομικών που παίρνει την εντολή οφείλει να την εφαρμόσει.

Τον περασμένο Μάιο, μέσα στην κατάφωτη μεγάλη αίθουσα του Ζαππείου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακαλύψει μόνος του, τη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους και την ανακοίνωσε με συνέντευξη σε «εθνικό δίκτυο».

«Έδωσα εντολή για να ανοίξει ένας ειδικός λογαριασμός όπου θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%».

Φυσικά ο λογαριασμός αυτός δεν άνοιξε ποτέ. Ούτε ο τότε Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ούτε ο διάδοχος του Χρήστος Σταϊκούρας έχουν κάπου έναν καταπιστευτικό λογαριασμό 5,5 δισ. ευρώ, από τα ταμειακά διαθέσιμα του λεγόμενου κουμπαρά (cash buffer) σύμφωνα με την εντολή του κ. Τσίπρα.

Οι «θεσμοί» αντιμετώπισαν την πρόταση Τσίπρα «ως ανέκδοτο».

Απλά γιατί ο «Μηχανισμός Εγγύησης» που ανακοίνωσε υπερήφανα τότε ο Αλέξης «δεν επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς λογιστικούς κανόνες» και σε κάθε περίπτωση «οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές στα πλεονάσματα συζητούνται στο Eurogroup και μόνον σε αυτό».

Σήμερα όμως οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής έχουν το δικαίωμα να λένε πολλά γιατί ότι κι αν λένε ουδεμία αξία έχει.

Ακόμη και η σωστή πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την πρόωρη μερική εξόφληση των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ ουδέποτε υλοποιήθηκε. Είναι και αυτή μία απόδειξη ότι τα λεφτά του «αποθέματος ασφαλείας» δεν βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών αλλά τελούν υπό τον έλεγχο του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας. Η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε την τρίτη αξιολόγηση των «θεσμών» και επομένως το «πράσινο φως» από το Λουξεμβούργο δεν άναψε ποτέ.

Αυτό όμως δεν θα εμποδίσει, τον Αλέξη Τσίπρα, το επόμενο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη να ζητήσει πάλι από τον Κυρ. Μητσοτάκη « να εκμεταλλευτεί την πρόταση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μία μονάδα, με τη δημιουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού από τα ταμειακά διαθέσιμα του cash buffer και την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα των προηγουμένων ετών».....