Ο Trump βάζει μπουρλότο στην Ιερουσαλήμ και τη Μέση Ανατολή

Ο Trump βάζει μπουρλότο στην Ιερουσαλήμ και τη Μέση Ανατολή

Νέα εστία συγκρούσεων απειλεί να ανάψει στην Μέση Ανατολή ο Donald Trump, καθώς οι φήμες τον φέρνουν να είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ, υλοποιώντας έτσι μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προς τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μάλιστα, σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, στον οποίο φέρεται να ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα εκληφθεί ως casus belli όχι μόνο από τους Παλαιστίνιους, αλλά και από το σύνολο σχεδόν των Αράβων, που θεωρούν -όχι άδικα- ότι αυτό θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της ιερής πόλης τριών θρησκειών -του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Εβραϊσμού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, κάτι που ζητούν εμμονικά οι ακραίοι του Ισραήλ και φαίνεται πως έχει υιοθετήσει και ο Νετανιάχου, θα οδηγήσει σε μια νέα εξέγερση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη, πυροδοτώντας έτσι μια τρίτη Ιντιφάντα. Κι αυτό, με τη σειρά του, θα «τινάξει στον αέρα» κάθε προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι ένοπλες συγκρούσεις στην πολύπαθη περιοχή, μετά τη στρατιωτική ήττα του Isis.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν τον Τραμπ και την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσουν σε καμία αναθεώρηση του υφιστάμενου στάτους. Ανάμεσά τους είναι και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Federica Mogherini, η οποία κάλεσε τον Rex Tillerson, ο οποίος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, να συμβάλει στην επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων «του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και ενός νέου παλαιστινιακού)». «Εκτιμούμε πως κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε αυτή την προσπάθεια πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί», δήλωσε η Mogherini. 

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ αποτελεί την κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», διεμήνυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος AKΡ, για να προσθέσει: «Προειδοποιώ τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, γιατί θα εντείνουν τα προβλήματα στην περιοχή». Μάλιστα, απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ εάν μεταφερθεί η πρωτεύουσα στην Ιερουσαλήμ. 

Αλλά και η Αραβική Λίγκα προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση -με τη Σαουδική Αραβία να συνυπογράφει αναγκαστικά, παρά τις στενές σχέσεις που έχει οικοδομήσει το τελευταίο διάστημα με το Ισραήλ. 

AP Photo/Oded Balilty