Ο Τραμπ τα βάζει πάλι με τους ειδικούς για τα εμβόλια και τις μάσκες

Ο Τραμπ τα βάζει πάλι με τους ειδικούς για τα εμβόλια και τις μάσκες
APImages

Σε μια ακόμα δημόσια αντιπαράθεση ήρθε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τους ειδικούς που χειρίζονταν την πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ, καθώς προέβλεψε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορoνοϊου μπορούν να διανεμηθούν μέχρι το τέλος του 2020, με τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται τον Οκτώβριο.

"Είμαστε σε πορεία προς την παράδοση και τη διανομή του εμβολίου με ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο", είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε συνέντευξη Τύπου. "Μόλις η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εγκρίνει το εμβόλιο... θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και μεγάλο μέρος αυτών πολύ νωρίτερα", τόνισε, σημειώνοντας ότι οι πρώτες διανομές μπορεί να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Η πρόβλεψή του έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που νωρίτερα χθες σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας τόνισε πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβουλίου κατά της Covid-19 θα είναι εφικτή "από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021".

Ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο το νωρίτερο αυτόν τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, ανέφερε ο Ρέντφιλντ, σημειώνοντας ότι περιορισμένες πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να διανεμηθούν στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αλλά "για να εμβολιαστούμε αρκετοί από εμάς ώστε να έχουμε ανοσία, νομίζω ότι θα χρειαστούν έξι έως εννέα μήνες", πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε στη συνέντευξη Τύπου πως ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος υγείας έκανε λάθος στην εκτίμησή του αυτή.

"Όχι, νομίζω ότι έσφαλε όταν το δήλωσε αυτό", είπε ο Τραμπ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι επικοινώνησε με τον Ρέντφιλντ. "Αυτό είναι λάθος πληροφορία. Πιστεύω ότι μπερδεύτηκε. Θαρρώ πως πιθανώς παρερμήνευσε την ερώτηση που του έγινε". 

Ο Ρεντφιλντ κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία υποστήριξε με εμφατικό τρόπο ότι η μάσκα αποτελεί την καλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού καθώς τα υπό ανάπτυξη εμβόλια μπορεί να προσφέρουν ως και 70%, ενώ αντίθεση με τη μάσκα που εξασφαλίζει το 100%. Ο Τραμπ από την πλευρά δήλωσε την ίδια μέρα σε συνέντευξη ότι "πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται από τις μάσκες και είναι κατανοητό. Δεν μπορείς να κυκλοφορείς συνέχεια με μια μάσκα".

Οι παραπάνω δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αποτελούν μια ακόμα απόδειξη της απαξίωσης που δείχνει πολλές φορές για τους επιστήμονες αφού έχει συγκρουστεί τόσο με τον Άντονι Φάουτσι τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, τη Ντέμπορα Μπίρξ συντονίστρια της Task Force κατά του κορονοϊού και φυσικά με την FDA.

Πριν λίγο καιρό, ο επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας Στίβεν Χαν, είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί πολιτικές πιέσεις ώστε να δοθεί κατεπείγουσα έγκριση σε ένα εμβόλιο, την ώρα που Τραμπ άφηνε υπονοούμενα "για βαθύ κράτος εντός της υπηρεσίας που δεν θέλει την επιτυχία του".