Ο Τραμπ και η «μαγκιά» της μη πληρωμής φόρων

Ο Τραμπ και η «μαγκιά» της μη πληρωμής φόρων

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ετοιμάζονται να πάρουν θέση μπροστά στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν ζωντανά, σήμερα το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδας), την πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αν και είναι αμφίβολο εάν θα καταρριφθεί το ρεκόρ τηλεθέασης που σημειώθηκε το 2016, όταν την «αναμέτρηση» ανάμεσα στον Τραμπ και την τότε αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, είχαν παρακολουθήσει 84 εκατομμύρια Αμερικανοί, παραμένει βέβαιο ότι η στιγμή που οι δύο πολιτικοί θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω μπροστά στις κάμερες μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. 

Αυτός είναι και ο λόγος που αναγκάζει τα επιτελεία των δύο υποψήφιων προέδρων να βρίσκονται σε συναγερμό και να τους προετοιμάζουν ενδελεχώς. Πρωτίστως για να αποφύγουν κάθε πιθανή κακοτοπιά και παγίδα και, δευτερευόντως, για να αδράξουν όποια ευκαιρία τους παρουσιαστεί και να κάνουν... ρούμπο απέναντι στον συνομιλητή τους. Η δεύτερη πλευρά αφορά, προφανώς, περισσότερο τον νυν πρόεδρο, καθώς όλα (μαζί και οι δημοσκοπήσεις) δείχνουν ότι χρειάζεται μια ανατροπή για να διεκδικήσει με αξιώσεις μια δεύτερη θητεία. 

Φυσικά, οι σύμβουλοι των μονομάχων γνωρίζουν πως δεν κρίνονται όλα στις τηλεμαχίες, οι οποίες συνήθως δεν αλλάζουν το ήδη διαμορφωμένο ρεύμα στην κοινωνία. Επειδή, όμως, η πολιτική επιφυλάσσει εκπλήξεις, προετοιμάζονται και γι' αυτό το ενδεχόμενο. 

Είναι κάτι που φάνηκε περίτρανα, άλλωστε, στη χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να δοθούν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα New York Times (που παίρνει έτσι εκδίκηση για τις επιθέσεις τις οποίες έχει δεχθεί από τον Λευκό Οίκο) τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Τραμπ, αν και εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς – βρίσκεται στην 352η θέση, με περιουσία 2,6 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τη λίστα του Forbes – είχε φροντίσει να... απαλλαγεί ουσιαστικά από τις φορολογικές του υποχρεώσεις τη 15ετία που προηγήθηκε της εκλογής του, το 2017. 

Χαριστική βολή ή μία από τα ίδια;

Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι κατά πόσο αυτή η αποκάλυψη θα δώσει την χαριστική βολή στις φιλοδοξίες του. Δυστυχώς για τους Δημοκρατικούς, η απάντηση σε αυτό είναι μάλλον αρνητική – για τους ίδιους περίπου λόγους που αυτό ισχύει και για όσους επικαλούνται για τις ακραία συντηρητικές, έως σκοταδιστικές, θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Πράγματι, η επιλογή που έχει κάνει ο ίδιος και το επιτελείο του είναι να στοχεύσουν στις ψήφους εκείνου του τμήματος του εκλογικού σώματος που θεωρεί απειλή για τον νόμο και την τάξη τις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter», καταστροφή για την οικονομία τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης Medicare και Medicaid, καθώς και... μαγκιά τη μη καταβολή φόρων, μιας και αυτό αντιβαίνει στους «νόμους της αγοράς» και ενισχύει τον κρατισμό. Αρκεί, όμως, η δική τους στήριξη για να επανεκλεγεί ο Τραμπ; Για την ώρα, αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.