Ο Τραμπ ενέκρινε τη συμφωνία της Oracle με τη ByteDance για την εφαρμογή Tik Tok

Ο Τραμπ ενέκρινε τη συμφωνία της Oracle με τη ByteDance για την εφαρμογή Tik Tok

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την συμφωνία της εταιρείας λογισμικού Oracle με την κινεζική ByteDance για τις δραστηριότητες επί αμερικανικού εδάφους της διάσημης εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok.

Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο Λευκός Οίκος για την απαγόρευση των εφαρμογών Tik Tok και WeChat, ο Τραμπ είπε: «Εγκρίνω τη συμφωνία. Έχει την ευλογία μου. Αν τα καταφέρουν να προχωρήσουν, θα είναι πολύ καλό, αν όχι δεν πειράζει».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η νέα εταιρεία που θα λέγεται Tik Tok Global, θα δωρίσει 5 δις δολάρια για τη σύσταση ενός εκπαιδευτικού ταμείου ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Λευκού Οίκου να λάβει μερίδιο για την διαμεσολάβηση. 

Ο Τραμπ ανέφερε ότι «θα κάνουν μια μεγάλη δωρεά. Αυτό που ήθελα δηλαδή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ByteDance διέψευσε λίγο μετά τον ισχυρισμό του προέδρου. 

Η TikTok Global πιθανότατα θα έχει την έδρα της στο Τέξας και θα προσλάβει «τουλάχιστον» 25.000 άτομα, σύμφωνα με τον Τραμπ. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Oracle ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Λάρι Ελισον θα έχει ποσοστό 12,5% στην Tik Tok Global, όπως και τα fund Sequoia Capital και Atlantic, τα οποία ήδη είχαν μετοχές της  εφαρμογής. Στη συνέργεια θα μετέχει και ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου Walmart, με 7,5%. H Walmart είχε εκφράσει επιθυμία να λάβει μέρος και στη προσφορά που είχε κάνει η Microsoft για την εφαρμογή, την οποία απέρριψε η ByteDance. 

Η τελική μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας είναι περίπλοκη αφού το 80% θα ανήκει στην κινεζική ByteDance, της οποίας όμως το 40% των μετοχών βρίσκεται σε αμερικανικά χέρια. 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου η συμφωνία διασφαλίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok δεν θα καταλήγουν στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, καθότι πια η Oracle θα ενεργεί ως «έμπιστος» τεχνολογικός  πάροχος.

Πέραν των «ευλογιών» της κυβέρνησης Τραμπ για την πώληση της TikTok, η ByteDance και Oracle χρειάζονται και τη συναίνεση του Πεκίνου. Η κινεζική εταιρεία θα πρέπει να εξασφαλίσει την τυπική έγκριση των ρυθμιστικών αρχών τόσο σε ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ByteDance.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές εφαρμογές κοινωνικές δικτύωσης αποτελούν μια ακόμα εστία διαμάχης ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στις αρχές Αυγούστου, διορία 45 ημερών ώστε η ByteDance να εκχωρήσει τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε μια διάταξη περί εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με την οποία μπορεί να διατάξει να κλείσει μια επιχείρηση ή οντότητα ωπου βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας.